Aliaţi de nădejde ai digestiei tale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţi se întâmplă frecvent ca, la puţin timp după ce te ridici de la masă, să ai o senzaţie de disconfort la nivelul stomacului? Înseamnă că ai o digestie deficitară. Iată pe ce alimente ar trebui să mizezi în dieta ta.

Stomacul nu poate prelucra mai mult de un aliment concentrat la o singură masă. Potrivit nutriţioniştilor, tot ceea ce nu este fruct sau legumă este considerat aliment concentrat. De aceea, atunci când mâncăm, de exemplu, proteine (carne, ouă, peşte, lapte) în combinaţie cu amidonoase (cartofi, orez), stomacul secretă mai multe sucuri gastrice, cele două clase de alimente necesitând enzime diferite pentru a fi digerate.

Inevitabil, digestia se va face dificil şi va fi însoţită de balonare, arsuri, reflux gastroesofagian, malabsorbţie sau de malnutriţie. Prin urmare, pentru a evita disconfortul abdominal, se recomandă combinarea corectă a alimentelor. Astfel, leguminoasele pot fi combinate cu alimentele bogate în amidon (pâine, orez, paste), deoarece astfel creşte valoarea biologică a proteinelor pe care le conţin. De asemenea, legumele se pot asocia şi cu carnea.

Banana, gustarea ideală

Considerată gustarea ideală dintre mese, banana nu ar trebui să lipsească din alimentaţia zilnică a niciunei persoane. Deşi este bogată în calorii (o banană de mărime medie are 120 de calorii), aceasta conţine enzime care accelerează digestia.

Iaurtul previne balonarea

Cele mai bune iaurturi sunt cele care conţin probiotice, aşa-numitele bacterii „bune". Acestea au efecte benefice în procesul de digestie: previn balonarea şi diareea şi combat constipaţia. Iaurturile cu probiotice se recomandă în sindrom de intestin iritabil, gastroenterită, colită şi în boala Crohn.

Carne, preferabil de pui sau de peşte

Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm, de cel mult trei ori pe săptămână, câte 150 de grame de proteine de origine animală. Potrivit acestora, ar trebui să optăm doar pentru carne de pui sau de peşte, deoarece sunt uşor de digerat. Se recomandă limitarea consumului de carne de vită sau de porc, deoarece conține grăsimi saturate, care îngreunează digestia.

Sfat: Pentru a preveni problemele digestive, respectă cele trei mese principale ale zilei.

Oul, aliment indispensabil

Dieta sănătoasă ar trebui să conţină ouă, deoarece sunt o sursă importantă de proteine de calitate, spun nutriționiştii. Contrar opiniei generale, oul nu este greu de digerat şi nici nu este aterogen (nu contribuie la depunerea de grăsime pe artere), deoarece, pe lângă colesterol, mai conţine şi o substanţă care anihilează efectul acestuia. De asemenea, oul conţine şi triptofan, un aminoacid considerat precursorul serotoninei, numită şi hormonul fericirii. Există totuşi o condiţie: să nu fie consumat seara, deoarece poate deveni indigest.

Roşiile, uşor de asimilat

Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm zilnic roşii, deoarece 90 la sută din conţinutul lor este reprezentat de apă, iar acest lucru le face uşor de asimilat. Roşiile se recomandă îndeosebi persoanelor care au o digestie leneşă (atonie gastrică) şi cu precauţie celor cu hiperaciditate gastrică.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

Bolile digestive apar, de regulă, din cauza insuficienţei sucurilor pancreatice, disfuncţiilor hepatice şi biliare. În astfel de situaţii, digestia se face dificil şi pot apărea balonare, aciditate gastrică sau, şi mai grav, ulcer gastric. Pentru a evita astfel de probleme, este important să avem o dietă echilibrată, bogată în legume (rădăcinoase şi verdeţuri), fructe, cereale integrale şi lactate (iaurt, brânză de vaci şi telemea nu foarte sărată).

Este recomandat să se evite excesul de carne, deoarece stimulează în exces sucurile gastrice, care sunt acide şi pot aduce prejudicii ficatului. Pentru a avea o digestie bună, trebuie să se respecte şi cele trei mese principale ale zilei.

Potrivit nutriţioniştilor, două-trei alimente cât mai simplu preparate şi corect asociate sunt suficiente la o masă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite