Aliaţi gustoşi împotriva stresului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aliaţi gustoşi împotriva stresului
Aliaţi gustoşi împotriva stresului

Din cauza stresului, ne confruntăm cu probleme respiratorii, ne creşte tensiunea şi suferim în relaţiile interpersonale. Află ce alimente îi pot combate efectele.

În tratamentul stresului, se recomandă evitarea alimentelor care cresc nivelul de dopamină (de regulă, proteinele animale), deoarece duce la o tensionare excesivă a organismului. În schimb, este benefic consumul alimentelor care determină eliberarea unei cantităţi mai mari de serotonină.

Laptele combate insomniile

Pe lângă o cantitate mare de vitamine din complexul B, laptele conţine antioxidanţi care neutralizează radicalii liberi asociaţi stresului. Laptele este bogat în triptofan, un neurotransmiţător care te pregăteşte pentru un somn bun.

Sparanghelul te remineralizează

Sparanghelul conţine fosfor şi vitamina B, care îi conferă proprietăţi remineralizante şi stimulative. Pentru regenerarea ficatului, specialiştii recomandă cure periodice de detoxifiere care includ sparaghelul, consumat crud. Orice aliment cu un efect pozitiv asupra ficatului are, de fapt, un efect pozitiv asupra dispoziţiei tale şi asupra capacităţii de a face faţă stresului.

Avocado,  tonic al sistemului nervos

image

Vitaminele şi mineralele din avocado favorizează eliminarea toxinelor şi reduc stresul oxidativ, aflat la originea bolilor neurodegenerative şi cancerului.

Datorită complexului de vitamine B, acest fruct are efecte tonice asupra sistemului nervos, stimulează acuitatea vizuală şi atenţia distributivă. Fructul de avocado este indicat şi în perioadele de maxim efort intelectual, deoarece stimulează activitatea cerebrală şi sporeşte capacitatea de concentrare, graţie conţinutului de magneziu, de fier şi de fosfor.

Fructele de pădure, bogate în magneziu

image


Include fructele de pădure în dieta ta săptămânală, pentru a-ţi face plinul de magneziu, un mineral esenţial antistres. Un nivel scăzut de magneziu slăbeşte sistemul imunitar şi provoacă o stare generală de stres şi de epuizare. Studiile arată că o cană de fructe de pădure zilnic scade presiunea sângelui şi îţi oferă un surplus de energie.

Peştele protejează creierul

Peştele gras (somon, hering, macrou) este un adevărat rezervor de substanţe nutritive pentru creier. De asemenea, şi restul nutrienţilor pe care îi conţine sunt implicaţi în producţia de serotonină, hormonul care ne asigură buna-dispoziţie şi ne scapă de efectele negative ale stresului.

Varza inhibă «hormonul stresului»

Varza este o sursă de vitamine antioxidante care au capacitatea de a reduce stresul prin lupta împotriva radicalilor liberi. De asemenea, acest aliment atât de utilizat în bucătăria tradiţională mai conţine şi betacaroten şi seleniu, responsabili pentru  inhibarea cortizolului, denumit şi „hormonul stresului“.

Somnul insuficient creşte tensiunea

Ritmul trepidant în care trăim ne împiedică să dormim suficient, iar un program de somn dezechilibrat duce la apariţia stărilor de tensiune.

Specialiştii recomandă persoanelor stresate să doarmă cel puţin opt ore pe noapte, fără întrerupere. Acest program de somn poate garanta o stare de bună-dispoziţie, care persistă întreaga zi şi un nivel scăzut al stresului. Cina trebuie să includă proteine şi glucide complexe, pentru că acestea ne ajută să ne relaxăm şi să avem un somn liniştit.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist


În perioadele de stres prelungit, organismul intră în anumite „blocaje fiziologice”, care se resimt din punct de vedere al funcţionalităţii organismului. În aceste perioade, modul în care ne alimentăm este foarte important. Organismul are nevoie de hrană uşoară şi bogată în vitamine, minerale, în acizi graşi polinesaturaţi de tip Omega 3 şi Omega 6.

Astfel, legumele, fructele, cerealele integrale şi peştele au o mare importanţă în nutriterapia antistres. Trebuie evitate carnea grasă, mezelurile, dulciurile în exces, alcoolul şi tutunul.  Datorită faptului că majoritatea persoanelor ce traversează perioade de stres intens sunt înclinate spre excese alimentare, lipsa de interes în ceea ce priveşte alimentaţia din punct de vedere al calităţii poate avea consecinţe neplăcute asupra sănătăţii.

Atenţie!

Cafeaua nu face decât să crească starea de tensiune.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite