Adevărul despre băuturile energizante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adevărul despre băuturile energizante
Adevărul despre băuturile energizante

Ești stresat din cauza unui termen-limită pentru care trebuie să lucrezi toată noaptea? Soluția poate fi o băutură energizantă. Însă nu folosi frecvent acest stimulent, deoarece poate fi nociv.  Află de ce.

Taurina creşte vigilenţa

image

În mod normal, corpul secretă taurină, un aminoacid cu rol bine definit în procesele vitale ale organismului. Astfel, taurina este importantă în producţia bilei şi în prevenţia obezităţii, deoarece intervine în metabolizarea grăsimilor. De asemenea, este benefică diabeticilor, pentru că potenţează acţiunea insulinei.

Efecte pozitive are şi asupra sistemului imunitar, ajutând astfel corpul să fie mai rezistent în faţa bolilor. Întrucât taurina este secretată şi la nivelul sistemului nervos, aceasta mai are rol în creşterea rezistenţei inimii la efort şi a vigilenţei.  În schimb, atunci când este combinată cu alte substanţe cu efect excitant, devine nocivă pentru organism, afectând îndeosebi inima.

Băuturile energizante conţin în proporţie de 90 la sută cafeină, care, de altfel, se găseşte atât în cafea, cât şi în ceaiul negru.
Însă, pe lângă aceasta, în compoziţia lor se mai mai găseşte zahăr, taurină, vitamina B12, ginseng, glucoză, niacină (vitamina B3), coloranţi şi citrat de sodiu. Iar în combinaţie cu cafeina au un efect de două ori mai nociv asupra organismului.

Energizantele de tip «light» conţin mult zahăr

Specialiştii ne avertizează să nu cădem în capcana băuturilor energizante care au înscris pe etichetă cuvintele „sugar free” sau „light”, deoarece conţin la fel de mult zahăr ca şi cele obişnuite.

Mai exact, cantitatea de zahăr din 250 ml de energizant light este echivalentă cu cea cuprinsă în două linguriţe. Din păcate, zahărul are efect doar pe termen scurt, însă, aşa-numitele calorii „goale” pe care acesta le furnizează corpului produc efecte negative pe termen lung.

Cafeina în exces afectează inima

image

O doză de energizant are în medie 100 mg de cafeină, adică o cantitate echivalentă cu cea din două sucuri de tip cola sau dintr-o ceaşcă de cafea.

Cafeina blochează o substanţă chimică sintetizată de creier, numită adenozină, care este responsabilă de instalarea stării de somnolenţă. Prin blocarea acesteia se produce  constricţia vaselor de sânge de la nivelul creierului, eliberându-se dopamina, un neurotransmiţător responsabil de buna-dispoziţie.

Vitamina B în exces dă dureri de cap

În compoziția băuturilor energizante segăsesc și două vitamine din complexul B (B3 și B12), care joacă un rol important în reducerea nivelului de stres şi în combaterea depresiei. Însă atunci când organismul primește aceste vitamine în exces pot să apară febra, stările de vomă, insomnia și durerile de cap.

Băuturile energizante conţin substanţe chimice care trebuie metabolizate de organism (majoritatea în ficat) şi eliminate. Sunt la fel de nocive ca toate sucurile sintetice.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist

Consumatorii de băuturi energizante suferă adesea de nervozitate crescută. Asta pentru că o mare cantitate din substanţele conţinute de aceste băuturi sunt toxice pentru organism şi afectează sistemul nervos central.

Ele se acumulează în ţesuturile adipoase şi se elimină foarte greu. Energizantele stimulează eliberarea de zaharuri stocate în ficat, inducând un stres puternic asupra sistemului endocrin şi survenind astfel epuizarea suprarenală.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite