7 ingrediente de evitat în alimentele procesate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul de viaţă alert ne determină să alegem tot mai adesea mâncărurile semipreparate, în detrimentul celor gătite în casă. Însă este bine să ţinem cont că astfel de alimente conţin chimicale care ne pun sănătatea în pericol.

Pentru a avea un termen de valabilitate îndelungat, precum şi savoare, în compoziţia alimentelor procesate se adaugă ingrediente de tipul conservanţilor sau potenţiatorilor de arome. Iar consumul lor pe termen lung te poate îmbolnăvi. În plus, prin procesele de rafinare, produsele rezultate sunt foarte puţin nutritive. Dacă totuşi rămâi adeptul mâncărurilor semipreparate este bine să ştii care sunt ingredientele cele mai nocive şi să le eviţi.

1 Coloranţi artificiali

Compuşi chimici derivaţi din cărbune, ei sunt folosiţi pentru a da culoare alimentelor. Se găsesc în numeroase produse, de la sucuri până la unele tipuri de pâine neagră. Consumul crescut de produse (E100-E200) care conţin coloranţi artificiali este asociat cu reacţii alergice, astm şi cu dureri de cap.

2 Arome sintetice

Aromele artificiale sunt substanţe chimice care imită gustul unui produs natural. Le poţi găsi în aproape orice aliment procesat şi pot declanşa reacţii alergice, eczeme, astm şi, în plus, pot afecta funcţia tiroidiană.

3 Îndulcitori

Aspartamul (E 951), acesulfamul K (E 950), zaharina şi alte substanţe de acest tip care dau gustul dulce şi nu au calorii sunt derivaţi chimici şi se găsesc mai ales în produsele pentru slăbit. Este indicat să te fereşti de îndulcitorii artificiali, pentru că unele studii asociază aceste chimicale cu apariţia cancerului şi cu manifestări precum ameţeli, depresii şi dureri de cap.

4 Conservanţi benzoaţi

Conservanţii BHA şi BHT sunt cel mai adesea folosiţi la conservarea grăsimilor. Consumarea cu regularitate a produselor care conţin aceste substanţe nu este indicată, deoarece, pot favoriza apariţia astmului, dermatitei, tumorilor şi urticariei.

5 Monosodiu glutamat (E621)

Folosit mai ales pentru intensificarea gustului produselor din carne, precum mezelurile, supele instant şi alte alimente semipreparate, acest potenţiator de aromă stimulează apetitul şi poate cauza dureri de cap, greaţă, stări de slăbiciune, modificări ale ritmului cardiac şi afecţiuni respiratorii.

6 Nitrit de sodiu

Îl găseşti pe eticheta alimentelor cu prescurtarea E 250 şi este folosit pentru a creşte termenul de valabilitate al produselor, pentru a da culoarea roşie cărnii şi pentru aromă. Astfel, acest aditiv se găseşte în mai toate mezelurile din comerţ, deşi, potrivit specialiştilor, are potenţial cancerigen.

7 Propil galat (E 310)

Pentru a preveni alterarea uleiurilor şi grăsimilor, producătorii folosesc adesea aditivul propil galat. Acesta este un antioxidant artificial care determină scăderea nivelului de fier din organism. În plus, poate provoca alergii şi iritaţii gastrice sau ale pielii, fiind şi cancerigen. Specialiştii spun că nu este indicat să fie ingerat de sugari şi de copiii mici pentru că poate duce la declanşarea unor afecţiuni hematologice.

Sfat: Citeşte eticheta alimentelor şi evită-le pe cele care conţin ingrediente dificil de recunoscut.

Fereşte-te de substanţele pe care nu le poţi pronunţa!

Un truc pentru a evita consumul de alimente ce conţin substanţe dăunătoare este să te fereşti de cele pe a căror etichetă sunt menţionate denumiri dificil de pronunţat. În plus, orice ingredient pe care nu-l recunoşti este foarte posibil să fie chimic. Astfel, dacă ai sentimentul că ar trebui să ai o diplomă în ştiinţe exacte pentru a şti ce mănânci, ar fi mai bine să te orientezi către un alt aliment.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

Majoritatea produselor alimentare sunt procesate. Ele conţin aditivi cunoscuţi sub numele generic de „E-uri". Însă, o parte din aceşti aditivi sunt naturali, nefiind dăunători sănătăţii. Totuşi, majoritatea coloranţilor, îndulcitorilor, aromelor, conservanţilor, acizilor, agenţilor de maturare, de afânare şi emulsificatorilor sunt produse sintetice. Iar acumularea lor în organism ne pune sănătatea în pericol, acestea având un caracter potenţial cancerigen şi mutagen. Organe importante cum ar fi rinichii, ficatul şi pancreasul pot suferi alterări la nivel celular.

Nu consuma alimente care conţin acesulfam K (E 950) şi bromat de potasiu (E 924a).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite