5 aliaţi pentru o minte brici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stilul de viaţă stresant ne oboseşte peste măsură, iar creierul resimte acest lucru cel mai acut. Prin urmare, apar mici probleme de memorie şi de concentrare. Iată ce alimente ar trebui să introduci în dietă pentru a fi sigur  că ţii pasul  cu fiecare zi.

Inevitabil, pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul îmbătrâneşte, iar acest lucru se resimte mai întâi la nivelul memoriei. Problemele de memorie pot fi accentuate de stres şi de stilul de viaţă dezordonat, de dieta bogată în grăsimi „rele" şi de somnul insuficient. În aceste condiţii, nici nu este de mirare că multe persoane se plâng de faptul că au probleme cu memoria şi apelează la tot felul de artificii (suplimente alimentare).

Potrivit medicilor, tulburările de memorie trebuie prevenite, mai ales că sunt un factor de risc pentru demenţă. Iar pe lângă citit şi anumite jocuri (sudoku, integrame), cel mai bun mod de a menţine memoria în formă este dieta.

1- Peştele gras îmbunătăţeşte activitatea creierului

Oamenii de ştiinţă britanici de la Colegiul Universitar „King" recomandă persoanelor care au probleme cu memoria să consume, de cel puţin cinci ori pe săptămână, peşte gras (somon, macrou, hering, ton). Acest tip de peşte conţine acizi graşi Omega 3
care, pe de o parte, se regăsesc în compoziţia materiei cenuşii, iar pe de altă parte, contribuie la refacerea conexiunilor dintre neuroni. Persoanele care nu agreează peştele pot suplimenta dieta cu capsule care conţin ulei de peşte, administrate la recomandarea medicului.

2- Legumele verzi previn declinul intelectual

Persoanele care mănâncă zilnic trei porţii de legume cu frunze verzi prezintă un risc cu 40 la sută mai mic de a avea probleme cu memoria pe măsură ce înaintează în vârstă. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Centrul Medical al Universităţii „Rush" din Chicago. Explicaţia este că legumele cu frunze verzi sunt surse esenţiale de vitamina E, ce are un rol important în prevenirea declinului funcţiei cognitive.

3- Zincul fortifică memoria

Deficitul de zinc din organism afectează activitatea hipocampului, regiune a creierului care participă la transferul informaţiilor în memoria de lungă durată şi este implicat în formarea memoriei de scurtă durată. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Centrul de Cercetare „Grand Forks" din cadrul Departamentului de Agricultură, Dakota de Nord. Zincul este un mineral care se găseşte îndeosebi în fasole, în fructe de mare, ciuperci, mazăre, dovleac şi în seminţe de floarea-soarelui.

4- Afinele protejează celula nervoasă

Un studiu realizat în 2010 de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Cincinnati a confirmat ceea ce se bănuia de mulţi ani şi anume că afinele îmbunătăţesc memoria. Aceste fructe conţin antioxidanţi care luptă împotriva stresului oxidativ responsabil de degenerarea neurocognitivă. Surse importante de antioxidanţi mai sunt zmeura, căpşunile şi murele. De asemenea, la fel de bogate în antioxidanţi sunt broccoli, varza de Bruxelles, portocalele, ardeiul gras, prunele şi sfecla roşie.

5- Mizează pe alimente bogate în vitaminele B

Introdu zilnic în dietă vitamine din complexul B, pentru că îmbunătăţesc funcţiile mentale. De altfel, vitamina B1 este denumită chiar „vitamina performanţelor intelectuale". Se găseşte în drojdia de bere, în alune, în ovăz şi în orez nedecorticat. La rândul ei, vitamina B6 se găseşte în: ouă, lapte, hrean, ridichi, broccoli, soia, pătrunjel, mere, pere şi caise. Surse de vitamine B12, care creşte capacitatea de învăţare, sunt ficatul de viţel şi iaurtul.

Specialistul nostru

Livia Nena
biolog
nutriţionist


Pentru o formă intelectuală bună până la vârste înaintate, trebuie să avem grijă de sistemul nervos, mai exact de sănătatea creierului. Pentru aceasta, hrănirea optimă a celulei nervoase cu anumite principii bioactive, asigurarea unei microcirculaţii corecte la nivelul creierului, precum şi oxigenarea acestuia sunt absolut necesare.

Acizii graşi polinesaturaţi de tip Omega 3, Omega 6 şi Omega 9, care se găsesc în peşte şi în uleiurile de măsline, de germeni de grâu, în seminţe de dovleac şi în sâmburi de struguri, au rolul de a hrăni celula nervoasă. De asemenea, fosfolipidele şi sterolii extraşi din coaja de  grâu, de orez şi de soia au rolul de a repara şi de a reface membrana celulei nervoase.

O microcirculaţie optimă la nivelul creierului este dată de prezenţa vitaminei C în organism, a bioflavonoidelor şi a principiilor bioactive din plantele Ginkgo biloba, ginseng, din fructe de pădure, citrice, struguri roşii şi negri. Pentru oxigenarea creierului, se recomandă consumul de fructe, de oleaginoase, de legume şi de verdeţuri.

Randament

Mănâncă mere între mese, deoarece conţin vitamina B6, care întreţine funcţia cognitivă.



Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite