Cum vă alegeţi medicul de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opţiune Asiguraţii se pot înscrie pe lista oricărui medic acreditat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Medicul de familie este cel care vă ajută să obţineţi tratamente gratuite. Dacă vreţi să schimbaţi medicul, trebuie să aşteptaţi şase luni de la înscrierea pe lista actualului medic.

Înainte de a vă alege medicul de familie, este bine să vă gândiţi la câteva aspecte. „În primul rând, este indicat să vă orientaţi către un cabinet aproape de locuinţă, la care aveţi acces rapid. Apoi, ţineţi cont de necesităţile familiei.

De exemplu, o familie care are copii mici ar fi bine să opteze pentru un medic pediatru”, subliniază conferenţiar doctor Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină şi Familie „Carol Davila” din Bucureşti. 

Actele necesare înscrierii

Buletinul sau cartea de identitate şi adeverinţa salarială ce atestă plata contribuţiei la fondul de asigurări de sănătate, care reprezintă 6,5 la sută din venitul brut, sunt actele necesare pentru înscrierea la medicul de familie.

Liste complete cu medicii de familie care au contract cu CNAS se găsesc pe site-urile caselor judeţene de asigurări de sănătate.

Schimbarea medicului de familie

„Medicul de familie trebuie să fie profesionist, să înţeleagă suferinţele pacientului, să fie deschis să comunice cu alţi specialişti de care bolnavul are nevoie şi să reprezinte un sprijin pentru pacient în ceea ce priveşte menţinerea sănătăţii”, adaugă conferenţiar doctor Dumitru Matei.

Toate aceste lucruri le puteţi afla, înainte de a vă înscrie pe lista medicului, de la alţi pacienţi.

În situaţia în care doriţi să schimbaţi doctorul de familie, este bine să ştiţi că nu puteţi face acest lucru decât după cel puţin şase luni de la ultima înscriere.

De asemenea, va trebui să obţineţi acordul actualului medic, exprimat într-o scrisoare adresată viitorului doctor de familie. Cu scrisoarea şi actele necesare înscrierii vă puteţi prezenta la noul medic de familie.

Cum deveniţi pacienţi perfecţi

Pentru a uşura munca medicului, este indicat să-i explicaţi acestuia cât mai detaliat simptomele, nelămuririle pe care le aveţi  şi motivele pentru care aţi venit la consultaţie. Intră în obligaţia pacientului să anunţe medicul ori de câte ori apar modificări în starea sa de sănătate.

După diagnosticare, respectaţi cu stricteţe indicaţiile şi tratamentul prescris de medic.

Folosiţi informaţiile de pe internet doar ca măsură profilactică şi nu recurgeţi la autodiagnosticare sau autotratament. 
Respectaţi programarea (oră, zi, lună) pe care v-a făcut-o medicul de familie pentru consultul medical.

Nu solicitaţi consultul medicului doar pentru simptome banale. Ceilalţi pacienţi pot suferi afecţiuni mult mai grave. Pentru nasul înfundat, de exemplu, puteţi cere părerea farmacistului.

Anunţaţi în termen de 15 zile medicul de familie dacă vi s-au modificat datele de identitate sau statutul social (şomeri etc.).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite