Cum vă afectează alimentaţia sănătatea dinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta dezechilibrată reprezintă a doua cauză de apariţie a problemelor stomatologice. Cariile dentare, parodontoza şi defectele de dezvoltare a smalţului sunt doar câteva dintre tulburările care apar pe fondul unei alimen­taţii deficitare.

Există alimente care atacă dinţii, dar şi altele care, din contra, îi protejează. Însă nu doar ceea ce mâncăm, ci şi cât de des mâncăm influenţează sănătatea orală. La doar un minut după masă, la nivelul cavităţii bucale încep să se producă modificări.

Bacteriile care se găsesc în mod natural în gură transformă zaharurile din alimente în acizi, care încep să atace smalţul dinţilor. De aceea, cu cât se iau mai multe gustări pe parcursul unei zile, cu atât dinţii sunt mai expuşi afecţiunilor dentare.

Dulciurile, cele mai periculoase

Bomboanele, prăjiturile, produsele de panificaţie, pastele făinoase, bananele, stafidele şi, în general, fructele uscate conţin cantităţi mari de zahăr. Acesta se lipeşte de dinţi şi creează un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

De aceea, periajul este obligatoriu, mai ales după fiecare desert. Specialiştii atrag atenţia însă şi asupra meselor care conţin carne şi băuturi. „Nu este indicat să se bea în mod frecvent sucuri, ceai sau cafea îndulcite cu zahăr.

Persoanele care consumă carne trebuie să îndepărteze resturile cu ajutorul aţei dentare, deoarece acestea pot ataca smalţul.

O aciditate crescută au şi băuturile fără zahăr, care nu trebuie băute pe perioade lungi de timp. Spălatul pe dinţi nu este indicat după astfel de băuturi, ajutând în schimb clătirea gurii cu apă”, spune doctorul Cristina Răduţoiu, medic specialist medicină dentară.

Îndulcitorii, o alternativă

Îndulcitorii artificiali acţionează, într-adevăr, diferit în comparaţie cu zahărul, neproducând aciditate la nivelul dinţilor. Guma de mestecat fără zahăr este chiar benefică pentru menţinerea  sănătăţii orale. Ea ajută la curăţarea dinţilor şi la creşterea secreţiei de salivă, neutralizând efectul bacteriilor şi, implicit, prevenind apariţia cariilor.

Totuşi, există produse dietetice sau „fără zahăr” care conţin îndulcitori naturali, precum miere, melasă, fructoză sau siropuri de fructe, care pot fi la fel de dăunătoare pentru dinţi ca şi zahărul rafinat. De aceea, este indicat ca întotdeauna să se citească cu atenţie eticheta alimentelor.

Laptele şi nucile protejează smalţul

Produsele lactate şi nucile protejează smalţul dinţilor, fiind o sursă importantă de calciu şi de fosfor, necesare pentru remineralizarea dentară. De asemenea, fructele, legumele şi cerealele integrale menţin sănătatea gingiilor şi ajută la prevenirea cariilor.

„Pentru a menţine o bună sănătate orală, zilnic trebuie să se bea o cantitate suficientă de apă. Foarte indicate sunt alimentele crude, bogate în fibre, precum merele, morcovii, ridichile, castraveţii, portocalele, perele şi pepenele.

Acestea practic masează gingiile, curăţă dinţii şi alcalinizează mediul bucal prin neutralizarea acidităţii locale”, explică medicul dentist.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite