Zece teste pentru femeile care vor sa-si apere sanatatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a elimina riscurile aparitiei unor boli grave, medicii recomanda tuturor femeilor o serie de examene clinice, care sa fie efectuate periodic. De la cele obisnuite, cum ar fi verificarea

Pentru a elimina riscurile aparitiei unor boli grave, medicii recomanda tuturor femeilor o serie de examene clinice, care sa fie efectuate periodic. De la cele obisnuite, cum ar fi verificarea tensiunii si masurarea nivelului colesterolului, pana la testul HIV/SIDA, toate aceste analize au rolul de a descoperi din vreme afectiuni care pot pune, mai tarziu, probleme serioase de sanatate. Aceasta "baterie" de teste a fost elaborata de Comisia privind serviciile preventive din Statele Unite ale Americii, care recomanda femeilor sa tina cont de "cazierul" lor medical, de varsta sau de alte probleme particulare.
Tensiunea
Cel mai banal test este cel care masoara tensiunea. Printr-o astfel de investigatie, se masoara presiunea pe care o genereaza inima cand pompeaza sange prin artere (presiune sistolica) si presiunea din artere cand inima se afla in repaus (presiune diastolica). Testul este necesar pentru a detecta din vreme daca o pacienta sufera de hipertensiune. Femeile nu sunt constiente de pericolul bolilor cardiovasculare, care au inceput sa afecteze din ce in ce mai mult si "sexul frumos". Daca hipertensiunea nu este detectata, apare riscul de suferinte cardiace sau renale. Acest tip de test ar trebui sa fie efectuat o data pe an, dar medicul poate recomanda sa fie facut mai des.
Colesterolul
Testul pentru determinarea nivelului de colesterol se face printr-o simpla analiza de sange. Astfel, se masoara LDL-ul, colesterolul "rau", si HDL-ul, colesterolul "bun", precum si trigliceridele. Depistarea unor niveluri anormale impune un tratament pentru reducerea riscului de atac cerebral si infarct. Pentru persoanele de peste 45 de ani, americanii recomanda efectuarea testului macar o data la cinci ani.
Examenul sanilor
Un alt examen medical pe care femeile trebuie sa il faca este cel al sanilor. Medicul urmareste schimbarile de culoare ale pielii si ale sfarcurilor si palpeaza sanul, pentru a putea observa eventualii noduli. Testul este necesar pentru a monitoriza riscul de cancer. Acest examen medical ar trebui insotit de o mamografie, o data la doi ani, incepand de la varsta de 40 de ani. Pentru femeile care au trecut de 50 de ani, mamografia ar trebui facuta in fiecare an. Prin acest test, pot fi detectati nodulii care sunt prea mici pentru a fi observati de medic prin palparea sanului.
Examenul ginecologic
Examenul ginecologic si testul Babes-Papanicolau ar trebui facute in mod regulat. Procedura nu dureaza mai mult de cinci minute si este necesara pentru a surprinde in stadii precoce cancerul de col uterin. Acest examen ar trebui facut la trei ani de la primul contact sexual, dar nu mai tarziu de 21 de ani, de acele femei care au avut infectii cu transmitere sexuala, au mai multi parteneri sau sunt fumatoare.
Colonoscopia
Medicul mai poate recomanda si examenul de colon si rect pentru a detecta cancerul de colon inainte de aparitia primelor simptome. Acest examen include, printre alte proceduri, si colonoscopia. El este necesar pentru a observa formatiunile benigne de pe colon, care pot duce la aparitia cancerului. Extirparea acestor formatiuni scade riscul aparitiei cancerului de colon si rect. Nu toate femeile ar trebui sa-si faca acest examen, dar cele de peste 50 de ani, care au mai avut in familie cazuri asemanatoare, ar trebui sa mearga la cabinetul medical si sa solicite examinarea.
Densitatea osoasa
Masurarea densitatii oaselor este necesara pentru descoperirea osteoporozei - o afectiune caracterizata prin pierderea masei osoase. Osteoporoza fragilizeaza oasele si astfel apare riscul fracturilor de sold, de coloana vertebrala sau de incheieturi. Femeile care au peste 65 de ani au nevoie de aceste examinari.
Examen serologic pentru BTS
Bolile cu transmitere sexuala (gonoree, herpes genital, chlamydia) pot afecta fertilitatea sau pot provoca chiar moartea (HIV). Medicul este cel care determina, pe baza unei analize de risc, daca este necesar un astfel de test. Bolile cu transmitere sexuala sunt un pericol pentru femeile insarcinate, la care testarea e obligatorie.
Control stomatologic
Un examen stomatologic ar trebui efecuat o data la sase luni. Vizita la oftalmolog este, de asemenea, bine venita pentru a determina daca este nevoie de ochelari sau daca exista alte probleme de vedere.
Presiunea intraoculara
Cele mai intalnite afectiuni ale ochilor sunt glaucomul (o boala caracterizata prin cresterea presiunii intraoculare, care poate duce la orbire) si cataracta (o opacifiere a cristalinului, care determina pierderea claritatii vederii). Academia Americana de Oftalmologie recomanda ca vizita la un cabinet specializat sa se faca cel putin o data, intre 20 si 39 de ani, la fiecare doi ani, intre 40 si 64 de ani, si in fiecare an dupa varsta de 65 de ani.
Glicemia
Pentru a sti daca au sau nu diabet, un test pe care femeile ar trebui sa-l faca este cel care masoara nivelul glucozei in sange macar o data la trei ani. Un alt examen este cel al pielii. Medicul va examina pielea din crestet pana la picioare, pentru ca unele leziuni ale epidermei pot semnala aparitia cancerului de piele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite