Zece alimente care favorizează apariţia problemelor digestive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele statistici oferite de Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor, aflat în Atlanta, indică faptul că numărul mediu al vizitelor la medic, pentru probleme ce ţin de aparatul digestiv, este de 42,2 milioane. În plus, conform Colegiului American de Gastroenterologie, mai bine de 95 de milioane de americani au o digestie proastă.

Principala cauză a problemelor digestive este mâncarea gătită, potrivit site-ului AOL, deoarece căldură distruge enzimele naturale ce se găsesc în alimentele crude, şi care ajută la digestie.

În timp ce persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil, de arsuri la stomac, de reflux gastro-esofagian sau de ulcer, au diverse reacţii la diferite produse alimentare şi băuturi, experţi sunt de acord că următoarele 10 produse sunt responsabile de cel puţin una din afecţiunile de mai sus.

Menta

De ce vă poate afecta: Chiar dacă menta are numeroase proprietăţi curative, şi chiar reprezintă un remediu natural pentru îmbunătăţirea digestiei, poate avea efecte secundare, precum arsurile la stomac, potrivit doctorului Gerald Ashton Isenberg, care lucrează la departamentul de gastro-enterologie din cadrul Centrului Medical din Cleveland, Ohio.

image

"Menta creşte riscul unui reflux gastro-esofagian, deoarece relaxeaza sfincterul esofagian inferior, un muşchi care desparte esofagul de stomac, permiţând acidului din stomac să se întoarcă în esofag", a explicat medicul Isenberg. Avertizarea este valabilă pentru orice produs care conţine mentă: ceai şi chiar pastilele de reîmprospătare a respiraţiei.

Băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe

De ce vă pot afecta: Potrivit doctorului Jacob Teitelbaum, director medical al Centrului de fibromialgie şi oboseală, ambele băuturi conţin o cantitate mare de zahăr. "Mulţi oameni au auzit de intoleranţă la lactoză, dar intoleranţa la fructoză este o altă cauză majoră a Sindromului de Colon Iritabil (Colon spastic)", a spus Teitelbaum. El a mai explicat că, mai bine de 30 la sută dintre adulţi au malabsorbţie de fructoză, ceea ce înseamnă că organismul lor poate absorbi mai puţin de 25 de grame de fructoză (şase linguri), odată.

image

Fasolea

De ce vă poate afecta: Fasolea produce gaze intestinale deoarece conţine oligozaharide, un tip de zahăr complex, format din molecule prea mari pentru intestinul prea subţire. În plus, organismul nu poate descompune acest zahăr complex, deoarece îi lipseşte enzima necesară acestui lucru.

image

Cafeaua

De ce vă poate afecta: Doctorul Teitelbaum susţine că acizii din cafea pot irita mucoasa stomacului, care stimulează producerea în exces a acidului clorhidric, ceea ce duce la indigestie şi reflux, în special în cazul celor cu ulcer sau celor predispuşi la arsuri de stomac. Iubitorilor de cafea, Teitelbaum le ugerează să bea o ceaşca de ceai de lemn dulce pe zi, cunoscut pentru acţiunea de a calma stomacul şi pentru tratarea ulcerului.

image

Broccoli

De ce vă poate afecta: Nutriţionistul Katherine Brooking susţine că broccoli este o legumă ce provoacă gaze. În broccoli se găsesc fibre solubile, un tip de fibre care nu se descompune până nu ajunge în intestinul gros, unde digestia cauzează gaze. În plus, broccoli conţine acelaşi zahăr complex ce se găseşte şi în fasole.

image

Roşii

De ce vă poate afecta: "Tomatele pot irita esofagul şi cauza simptome de reflux gastro-esofagian sau arsuri la stomac", a spus Isenberg. Această legumă suculentă, foarte acidă, stimulează producerea de acizi digestivi suplimentari în stomac. Ca urmare, aceşti acizi pot ajunge din nou în esofag, iritându-l. Alimentele pe bază de roşii, cum ar fi sosul de pizza sau sosul marinara, provoacă aceleaşi simptome.

image

Produse din lapte

De ce vă poate afecta: Conform Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane, circa 30 - 50 de milioane de adulţi americani sunt intoleranţi la lactoză. "Noi suntem singura specie care continuă să bea lapte după înţărcare, motiv pentru care mulţi oameni îşi pierd capacitatea de a digera lactoza - zahărul din lapte - ", a spus Teitelbaum. Intoleranţa la lactoză este cauzată de o deficienţă a enzimei lactază, care este produsă de celulele mucoasei intestinului subţire.

image

Mâncarea fast-food

De ce vă poate afecta: Alimentele bogate în grăsimi, inclusiv cele prăjite, pot creşte simptomele de reflux gastro-esofagian. Motivul: alimentele grase sunt digerate mai greu, acestea rămânând în stomac pentru o perioadă mai lungă de timp. Ca rezultat, stomacul va produce automat mai mult acid, pentru a ajuta la digestie.

image

Băuturi cu gheaţă

De ce vă poate afecta: Teitelbaum a explicat că indigestia nu este de obicei cauzată de prea mult acid în stomac, ci tocmai de lipsa lui. "Digestia se bazează în mare măsură pe acidul din stomac şi pe enzimele digestive", a spus el. "Enzimele digestive dau cel mai bun randament la circa 37 de grade, iar băuturile cu gheaţă le pot "inactiva", cauzând indigestie." Doctorul Teitelbaum  ne sfătuieşte să bem ceva fierbinte atunci când mâncăm şi să păstrăm băuturile reci pentru perioada dintre mese.

image

Ciocolata

De ce vă poate afecta: Deşi s-a dovedit că are anumite proprietăţi benefice prganismului, îmbunătăţind  sănătatea cardiovasculară şi scăzând riscul de accident vascular cerebral, ea poate provoca, de asemenea, indigestie şi arsuri la stomac. "Ciocolata conţine concentraţii de teobromină, un compus care apare în mod natural în multe plante, cum ar fi cacao sau ceai", a declarat Lamm. "Şi acest compus are capacitatea de a relaxa muşchiul sfincterului esofagian, permiţându-i acidului din stomac să urce în esofag. De asemenea, ciocolata conţine cafeină, un alt agent care încurajează stomacul să producă acid în exces."

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite