Vremea ne tulbură viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timpul rece ne îngraşă, ploaia ne dă dureri de cap, iar vântul este responsabil de starea de stres. În urma studiilor, oamenii de ştiinţă şi medicii au observat existenţa unei legături între starea noastră fizică şi psihică şi condiţiile climaterice.

Întotdeauna, multe dintre problemele de sănătate au fost puse pe seama schimbărilor climatice: problemele articulaţiilor cauzate de vremea rece, durerile de cap cauzate de vremea ploioasă sau otitele provocate de umiditatea din aer.

1. Vremea înnorată este responsabilă de câştigarea în greutate, de senzaţia de durere la nivelul cicatricilor, dar şi de intrarea prematură în travaliu, în cazul gravidelor. O echipă de cercetători de la Universitatea Aberdeen a demonstrat legătura dintre vreme şi acumularea de kilograme. Astfel, s-a observat că vremea rea ne îngreunează încercarea de a urma o dietă de slăbit.

Persoanele supraponderale prezintă un nivel scăzut al vitaminei D atunci când expunerea la soare este minimă. Vitamina D din sânge influenţează funcţionarea unui hormon numit leptină, care anunţă creierul atunci când stomacul este plin. În lipsa vitaminei D activitatea acestui hormon este dereglată şi astfel apare obezitatea.

Cicatrici dureroase

Când presiunea atmosferică scade, ţesutul tinde să se extindă şi să se contracte. În cazul cicatricilor, ţesutul nu mai este elastic, ci dens şi rigid, astfel apare durerea.

Presiunea atmosferică scăzută poate declanşa complicaţii la femeile gravide, precum creşterea tensiunii arteriale. Aceste complicaţii pot declanşa travaliul.

2. Scăderea bruscă a temperaturii este responsabilă de apariţia atacului de cord şi a afecţiunilor cardiace. Specialiştii consideră că temperaturile scăzute duc la îngustarea arterelor şi implicit la îngreunarea circuitului sangvin şi a cantităţii de oxigen purtate către inimă. Vremea rece îngreunează activitatea cardiacă deoarece corpul are nevoie de mai mult oxigen pentru a-şi păstra temperatura constantă.

3. Umiditatea crescută este cauza declanşării otitelor. Infecţiile la nivelul urechii sunt mult mai frecvent întâlnite atunci când nivelul umidităţii este crescut. Umiditatea favorizează crearea unui mediu propice, călduros şi umed, în care să se instaleze bacteriile.

4. Vântul puternic este responsabil de apariţia stării de stres. Atunci când vântul este foarte puternic, organismul reacţionează ca şi cum ar fi supus unui atac, motiv pentru care încearcă să se apere prin creşterea ritmului cardiac şi prin exacerbarea emoţiilor, acest lucru ducând la instalarea stării de stres.

Vremea ploioasă dă dureri de cap

Schimbarea presiunii atmosferice înaintea unei furtuni poate fi factorul declanşator al durerilor de cap. Atunci când presiunea scade, creierul şi celulele nervoase încep să interacţioneze diferit, acest lucru ducând la apariţia durerilor de cap. Ploaia înteţeşte şi simptomele astmului.

Simptomele astmului tind să se declanşeze în timpul unei furtuni deoarece cantitatea de polen din aer este mult mai mare. De asemenea, vântul fărâmă polenul şi îl face mult mai uşor de inspirat de către plămâni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite