Vopsirea părului poate fi periculoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alergiile, eczemele, astmul şi chiar pierderea podoabei capilare sunt cele mai frecvente probleme. Potrivit specialiştilor, părul trebuie vopsit cel mult o dată la şase săptămâni pentru a evita deteriorarea.

Potrivit dermatologilor, există trei tipuri de vopsele pentru păr: temporară, semipermanentă şi permanentă. Indiferent de vopseaua de păr aleasă, riscul de apariţie a unei probleme la nivelul scalpului este la fel de mare, deoarece toate conţin substanţe chimice care agresează pielea şi firul de păr.

„Este dificil de spus câţi utilizatori de vopsea de păr au avut reacţii alergice, deoarece, cel mai adesea, aceştia nu se adresează medicului. Dacă în timp ce vi se aplică vopseaua aveţi senzaţia de arsură sau de disconfort ori simţiţi mâncărime sau vă înroşiţi, vopseaua trebuie îndepărtată imediat", explică medicul primar dermato-venerolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. În unele cazuri, simptomele nu apar imediat, ci după câteva ore sau chiar după o zi.

Atenţie la vopselele care conţin PPD!

Vopselele au în compoziţia lor o serie de substanţe chimice, însă cea mai toxică dintre ele este de departe phenylendiamina sau PPD care este prezentă în peste două-treimi dintre produsele pentru vopsit.

Potrivit dermatologilor, substanţa afectează în egală măsură sistemul imunitar, nervos şi respirator şi are efecte negative asupra ficatului şi rinichilor. De asemenea, phenylendiamina poate produce o desensibilizare a pielii, care se manifestă prin senzaţia de arsură şi de mâncărime la nivelul scalpului. În timp, firul de păr devine fragil şi se rupe mai uşor.

Creşte riscul de astm

Unele substanţe din compoziţia vopselelor de păr cresc riscul de astm, susţin medicii. Printre acestea se numără amoniacul, phenylendiamina şi persulfaţii (sodiu, potasiu şi amoniu sulfat care sunt prezenţi atât în vopseaua de păr, cât şi în produsele de decolorare).

Expunerea pe termen lung la aceste chimicale sensibilizează căile respiratorii determinând atacuri de astm.

Reacţiile alergice pot fi prevenite

Pentru a preveni sau limita apariţia reacţiilor alergice, cei mai mulţi producători de vopsele pentru păr recomandă testarea acestora înainte de folosire.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite