Vocea nu trebuie forţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunile coardelor vocale se rezolvă medicamentos, chirurgical sau doar cu repaus vocal. Aceste probleme pot fi mai severe în cazul cântăreţilor şi al profesorilor, iar rezolvarea lor nu trebuie amânată.

Atât persoanele care-şi folosesc vocea în scop profesional (profesorii, cântăreţii), cât şi populaţia generală suferă, la un moment dat, de răguşeală. Cel mai frecvent, răguşeala este consecinţa unei răceli, virusul provocând o inflamaţie la nivelul laringelui şi al coardelor vocale. Şi atmosfera poluată, inclusiv cu fum de ţigară, poate pune astfel de probleme.

„În rândul persoanelor cu profesii care presupun folosirea intensă a vocii, o simplă răceală poate avea consecinţe severe. Din acest motiv, în astfel de situaţii se impune repausul vocal. La persoanele sănătoase, cele mai frecvente afecţiuni sunt disfoniile (răguşelile) funcţionale care apar ca urmare a folosirii abuzive sau greşite a vocii", explică medic primar ORL Mădălina Vrînceanu, cu supraspecializare în foniatrie la RIA Clinic din Bucureşti.

Nodulii pot fi o cauză

Coardele vocale sunt două pliuri alb-sidefii situate de o parte şi de alta a laringelui. În timpul unei respiraţii liniştite, ele mărginesc glota, orificiul prin care circulă aerul între laringe şi trahee. Atunci când vorbim, prin contracţia musculaturii gâtului, cele două pliuri se apropie, iar trecerea aerului le face să vibreze.

Spre deosebire de laringite, coardele vocale intens utilizate pot suferi şi de afecţiuni mai grave, cum ar fi nodulii sau polipii. O altă posibilă problemă care poate să apară este paralizia coardelor vocale, din cauza unor traumatisme sau a unor accidente vasculare cerebrale.

Nu ţipaţi!

Răguşeala care nu trece în trei săptămâni, precum şi apariţia unor şuierături sau a unui disconfort în timpul respiraţiei impun prezentarea la medic. Potrivit specialistului Mădălina Vrînceanu, în cazul răguşelilor apărute prin forţarea vocii se recomandă tratament medicamentos urmat de repaus vocal şi de şedinţe de recuperare ortofonică. Acestea urmăresc reeducarea vocii, sub supraveghere medicală, astfel încât să se evite suprasolicitarea coardelor vocale.

„Vocea nu trebuie forţată în afara registrului care i se potriveşte. Se cunosc cazuri de tineri care au absolvit şcoli de muzică şi care au rămas fără voce, astfel că toată investiţia părinţilor a fost în zadar", atrage atenţia medicul specialist ORL Răzvan Hainăroşie de la RIA Clinic. „În cazul unor leziuni organice, precum nodulii sau polipii, tratamentul este chirurgical, urmat apoi de şedinţele de recuperare ortofonică", completează medicul Mădălina Vrînceanu.

Diagnosticul, endoscopic

Problemele coardelor vocale se diagnostichează prin metode complexe, neinvazive, ce folosesc aparate moderne, similare endoscopului. „Videofibroscopia laringiană presupune examinarea laringelui cu ajutorul unei fibre optice suple, cu o grosime de 3,4 mm, care se introduce pe nas. În unele situaţii, se impune şi videostroboscopia, adică examinarea mişcării coardelor vocale cu ajutorul unei lumini stroboscopice, ce pune în evidenţă cele mai mici vibraţii ale acestora. Aceasta oferă informaţii atât funcţionale, cât şi morfologice", explică medicul primar ORL Mădălina Vrînceanu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite