Vitiligo se accentuează primăvara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aplicaţi creme  cu factor de protecţie înainte să vă expuneţi la soare
Aplicaţi creme cu factor de protecţie înainte să vă expuneţi la soare

Depigmentarea pielii în cazul afecţiunii este mai pronunţată începând cu această perioadă. Persoanele care suferă de această boală au nevoie de măsuri speciale de îngrijire chiar de la începutul acestui anotimp, pentru a evita arsurile solare.

Denumită şi „boala petelor albe", vitiligo afectează între unu şi trei la sută din populaţia mondială şi este cauzată de disfuncţiile de la nivelul melanocitelor, celulele care dau culoare pielii. „Vitiligo este o afecţiune cutanată, manifestată prin apariţia petelor deschise la culoare.

Depigmentarea apare indiferent de rasă. Petele pot fi de câţiva milimetri şi pot ajunge la dimensiunea unei palme de copil. Aspectul poate fi generalizat sau localizat pe anumite zone ale corpului", spune medicul primar dermato-venerologie Ioana Chebac de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti. Zonele cele mai afectate sunt faţa, gâtul, mâinile şi picioarele.

Testele psihologice, indicate

În ceea ce priveşte apariţia afecţiunii vitiligo, cauzele genetice joacă un rol important. Specialiştii afirmă că aproximativ 30 la sută din persoanele care au vitiligo prezintă astfel de cazuri în familie.

„Ereditatea, afecţiunile psihice şi tulburările endocrinologice sunt factori care determină apariţia petelor cutanate. De aceea, în caz de vitiligo este indicată atât efectuarea analizelor medicale uzuale, cât şi realizarea testelor endocrinologice şi psihologice", recomandă medicul Ioana Chebac.

Folosiţi creme cu fotoprotecţie!

Zonele  afectate de vitiligo au o sensibilitate ridicată la razele solare, care se intensifică în acest anotimp.

Este recomandată expunerea treptată la lumina solară, deoarece lipsa pigmentului face ca pielea din zonele afectate să fie lipsită de orice protecţie şi astfel pot apărea arsuri puternice sau zone hiperpigmentate în jurul petelor.

„Alături de terapia generală, care stimulează melanogeneza (proces de repigmentare a plăcilor albe), pacienţii cu vitiligo trebuie să înceapă să folosească creme cu factor de protecţie solară 50 de fiecare dată când se expun la soare. Un aspect important este expunerea gradată la soare. Terapia PUVA, care se realizează în cabinetele de dermatologie poate fi folosită pentru pregătirea înainte de expunerea directă la soare", afirmă medicul Ioana Chebac.

Numărul şedinţelor de terapie PUVA (raze ultraviolete) asociate cu un tratament fotosensibilizant sunt indicate de medic în funcţie de eventuala repigmentare a pielii. „În plus, dacă pe timp de iarnă, persoanelor care suferă de vitiligo le este indicată administrarea vitaminelor A, B şi C câte zece zile pe lună, aceleaşi vitamine trebuie administrate pe toată durata primăverii", afirmă medicul.

Estetică

Pentru a atenua petele apărute pe piele pot fi folosite produse cosmetice speciale (fond de ten sau creme autobronzante). Aceste produse sunt indicate mai ales persoanelor care prezintă zone depigmentate la nivelul ochilor, unde este contraindicată aplicarea tratamentului şi terapiei PUVA.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite