Vitamina D influenţează peste 200 de gene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Oxford“ din Marea Britanie au analizat modul în care vitamina D interacţionează cu ADN-ul uman şi au descoperit că ea influenţează în mod direct activitatea a peste 200 de gene.

Din acest motiv, carenţa acestei vitamine în organism creşte predispoziţia către un număr foarte mare de afecţiuni, potrivit cercetătorilor britanici.

Carenţa, cauză a bolilor autoimune

Folosind metode moderne de secvenţiere a ADN-ului, oamenii de ştiinţă au creat o hartă a receptorilor de vitamina D ataşaţi genomului uman. Au fost descoperiţi nu mai puţin de 2.776 de astfel de receptori, concentraţi în special în preajma unor gene asociate cu un risc crescut de boli autoimune, precum scleroza multiplă, boala Crohn, lupusul eritematos sistemic şi artrita reumatoidă, precum şi de anumite forme de cancer, cum ar fi cel colorectal şi leucemia limfocitică.

Analiza genetică a mai arătat că vitamina D influenţează şi genele asociate diabetului de tip 1. „Acum deţinem dovezi cu privire la influenţa pe care o are vitamina D în apariţia a numeroase afecţiuni. Administrarea suplimentelor alimentare cu vitamina D în timpul sarcinii şi în primii ani ai vieţii are un efect benefic asupra sănătăţii copilului mai târziu în viaţă", spune dr.
Sreeram Ramagopalan de la Centrul pentru Genetică Umană „Wellcome Trust" din Marea Britanie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite