Vitamina C ne menţine tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un antioxidant care întârzie înbătrânirea, previne varicele şi scurtează convalescenţa. Fiindcă nu avem capacitatea de a sintetiza vitamina C, singurele surse le reprezintă hrana şi suplimentele alimentare.

Cunoscută şi sub numele de acid ascorbic, vitamina C este vitală în organismul uman, fiind implicată în metabolismul glucozei, colagenului, acidului folic şi în neutralizarea radicalilor liberi.

Calciul, aliatul siluetei tale

Totul despre orhideea de Singapore

În plus, facilitează absorbţia fierului la nivelul tubului digestiv, prevenind anemiile. Unui copil ar trebui să-i parvină peste 35 de miligrame zilnic, iar adulţilor şi adolescenţilor peste 60 de miligrame pe zi.

Menţine elasticitatea tendoanelor

O parte din efectele îmbătrânirii manifestate prin limitarea mişcărilor şi aspectul ridat al pielii pot fi întârziate cu ajutorul vitaminei C. Acest lucru se datorează în parte efectului antioxidant, exploatat de multă vreme în industria cosmetică şi, pe de altă parte, implicării în sinteza colagenului.

Majoritatea produselor antiaging au printre ingrediente această vitamină deoarece, fiind antioxidantă, conferă o rezistenţă crescută pielii şi previne deteriorările produse de agresiunile externe precum poluarea, împiedicând inflamaţiile. Iar implicarea vitaminei C în sinteza coleganului, prezent în ţesuturile întregului organism, nu doar în piele, o fac utilă în prevenirea îmbătrânirii în general.

Organismul tinde să producă mai puţin colagen odată cu înaintarea în vârstă, iar calitatea fibrelor descreşte şi ea. De aceea, un aport normal de vitamina C asigură un proces firesc de sinteză a colagenului, fără de care elasticitatea pielii şi, de asemenea, calitatea cartilajelor, tendoanelor şi vaselor de sânge, scad.

Combate fragilitatea capilară

Persoanele care au carenţe de vitamina C se învineţesc mai uşor atunci când se lovesc, sunt predispuse la deformări venoase şi au adesea capilarele în formă de „pânză de păianjen", adică vizibile prin piele. Cu vitamina C se pot opri din evoluţie aceste procese cauzate de fragilitatea pereţilor vaselor.

Dar şi calitatea sângelui, adică numărul de globule roşii care transportă oxigenul către ţesuturi, este influenţată de aportul de vitamina C din organism, ajutând la absorbţia fierului din alimente şi la înmulţirea globulelor roşii.

SCURTEAZĂ RECUPERAREA DUPĂ BOLI

Specialiştii avertizează asupra faptului că, deşi majoritatea persoanelor cred că vitamina C este eficientă în profilaxia unor infecţii respiratorii precum aceea cu virusul gripal, ea are doar rol de a scurta convalescenţa, singura profilaxie în aceste cazuri fiind vaccinarea.

„Nu există dovezi care să susţină rolul profilactic al vitaminei C în privinţa infecţiilor virale şi nici dovezi că ar trata răcelile, singurele indicaţii fiind acelea în care există avitaminoze şi în perioadele de convalescenţă", explică medicul primar Sandra Adalgiza Alexiu, specialist în medicină de familie.

Reprogramează celulele stem

Celulele stem adulte se pot transforma într-un număr limitat de celule specifice, dar reprogramarea genetică, ajutată şi de vitamina C, le face capabile să devină celule de orice fel.

Au reuşit acest lucru cercetătorii de la Institutul pentru Medicină Regenerativă din China, adăugând vitamina C în soluţiile nutritive în care erau menţinute celulele stem. Efectul a constat într-o rată de succes crescută în privinţa reprogramării genetice, comparativ cu celulele netratate cu vitamina C.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite