Vitamina D, bastonul vârstnicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitamina D,  bastonul  vârstnicilor
Vitamina D, bastonul vârstnicilor

Bătrânii sunt dezavantajaţi de faptul că nu se expun suficient la soare. Prin urmare, nu mai sintetizează la fel de multă vitamina D ca un adult tânăr. Rezultatul: riscă să sufere fracturi osoase. Tocmai de aceea, specialiştii le recomandă seniorilor mai multă vitamina D.

De ce au nevoie cei aflaţi la vârsta senectuţii de mai multă vitamina D? Din două motive: odată pentru că organismul îmbătrânit sintetizează mai puţin ca în tinereţe, în al doilea rând, pentru că cei trecuţi de prima tinereţe nu mai stau suficient de mult la soare astfel încât organismul lor să sintetizeze în mod natural vitamina D, iar în ultimul rând, nici capacitatea de absorbţie intestinală a vitaminei D din alimente nu mai este la fel de bună ca în tinereţe.

Dr. Heike Bischoff-Ferrari, de la Harvard Medical School din Boston a efectuat mai multe studii care au demonstrat că suplimentele de vitamina D administrate persoanelor cu vârste de peste 60 de ani scad numărul de fracturi şi căzături provocate din cauza demineralizării osoase.

După analizarea unui lot de 1.237 de persoane care au luat fie calciu, fie vitamina D, fie un placebo, specialiştii americani au descoperit că în lotul celor care au luat vitamina D, numărul fracturilor a scăzut cu 22%, se arată într-un articol publicat de „Journal of the American Medical Association” (JAMA).

Specialiştii urmează să analizeze care este cel mai indicat tip de vitamina D pentru prevenirea demineralizării oaselor vârstnicilor, care sunt dozele optime şi dacă este nevoie şi de o suplimentare concomitentă a aportului de calciu, pe lângă cel de vitamina D.

Cauza slăbiciunii

Un alt studiu, citat de Reuters Health, arată că bărbaţii şi femeile în vârstă, care nu au suficientă vitamina D, fie din cauza dietei, fie din cauza lipsei de expunere la soare, prezintă riscuri suplimentare de slăbiciune musculară şi performanţe fizice reduse.

În opina cercetătorilor, acest fapt este îngrijorător, deoarece sunt numeroase persoane în vârstă care au deficit de vitamina D. Astfel, dintr-un grup de 976 de adulţi care aveau peste 65 de ani, aproape 29% dintre femei şi 14% dintre bărbaţi prezentau deficit de vitamina D.

Vitamina D joacă un rol important nu doar în sănătatea oaselor ci şi în protecţia împotriva cancerului, diabetului şi tuberculozei, au arătat studii recente. Organismul sintetizează vitamina D sub acţiunea razelor ultraviolete ale soarelui, dar preia acest compus şi din anumite alimente cum sunt laptele fortifiat sau cerealele.

Alimente bogate în vitamina D

Vitamina D se găseşte în special în uleiul extras din ficat de morun, din sardele sau din ton. Se formează însă şi în organism, sub acţiunea razelor solare, având rolul de a „gestiona” corect calciul, favorizând fixarea acestuia în oase.

Se estimează că una din patru persoane cu vârsta de peste 60 de ani prezintă un nivel scăzut de vitamina D. Ghidurile de practică medicală recomandă ca persoanele între 50 şi 69 de ani să ia 400 de unităţi internaţionale (U.I.) de vitamina D pe zi, iar pentru cei care au peste 70 de ani, să ia 600 de astfel de unităţi. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite