Virusul gripei porcine nu a suferit mutaţii spre o maladie mai gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul gripei porcine nu a suferit mutaţii spre o maladie mai gravă
Virusul gripei porcine nu a suferit mutaţii spre o maladie mai gravă

Directorul general al organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a apreciat, luni, la Hong Kong, că virusul A(H1N1) nu a suferit încă mutaţii spre o maladie mai gravă, adăugând că producerea vaccinurilor contra virusului este în grafic, transmite AFP.

Până în prezent, vaccinurile şi-au dovedit eficacitatea, a declarat Chan, la deschiderea reuniunii anuale a OMS pentru regiunea vest pacifică, de la Hong Kong. "Virusul poate suferi mutaţii în orice moment. Cu toate acestea, din luna aprilie putem constata că, pe baza datelor furnizate de laboratoarele din întreaga lume, virusul este similar (stadiului precedent)", a explicat directorul OMS.

Trei miliarde de doze de vaccin ar putea fi produse anual, a adăugat Margaret Chan, precizând că în China s-a început deja vaccinarea populaţiei. Directorul OMS a sfătuit autorităţile de la Hong Kong să îşi concentreze resursele asupra pacienţilor deja atinşi de boală.

Doar pacienţii cu risc ridicat, cum sunt persoanele în vârstă, obezii şi cei bolnavi cronic ar putea fi efectaţi mai puternic de virus, a subliniat aceasta.

Hong Kong, care a fost afectat de epidemia pneumoniei atipice (Sras) în 2003 şi care a fost în stare de alertă faţă de gripa aviară, a luat o serie de măsuri stricte pentru a combate gripa porcină, printre care un control strict la frontiere. Margaret Chan a fost, vreme de nouă ani, la conducerea serviciilor de sănătate din Hong Hong şi a coordonat criza gripei aviare şi pe cea a pneumoniei atipice.

Gripa porcină a provocat 3.486 de decese, de la apariţia virusului în martie-aprilie, au  anunţat, vineri, reprezentanţii OMS. În total, numărul cazurilor de gripă porcină anunţat de OMS este de 296.471, însă cifra este mult mai mică decât numărul real de pacienţi, întrucât ţările puternic afectate de virusul gripal au renunţat la raportarea tuturor cazurilor.

În România, numărul total al pacienţilor cu gripă porcină este de 326, conform ultimei centralizări a Ministerului Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite