Dr. Viorel Alexandrescu: „Nu se poate spune cu exactitate cum va evolua gripa nouă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Viorel Alexandrescu, directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă ne-a răspuns la cele mai acute întrebări legate de virusul A/H1N1.

De la 15 octombrie a început vaccinarea gratuită împotriva gripei sezoniere „clasice”. Acţiunea va dura până la 1 decembrie şi va fi efectuată înaintea celei de vaccinare contra virusului A/H1N1, pentru a reduce la maximum numărul îmbolnăvirilor. Către sfârşitul acestui an şi începutul lui 2010 va urma campania de vaccinare împotriva virusului gripei noi. Pentru a afla care sunt provocările la care trebuie să facem faţă în „sezonul gripelor” am cerut părerea dr. Viorel Alexandrescu.

Vaccinul împotriva gripei sezoniere oferă imunitate şi împotriva gripei noi?

Foarte puţin, nesemnificativ. Vaccinul „clasic” nu oferă o protecţie eficientă populaţiei împotriva virusului gripei noi.

Ce contraindicaţii are vaccinul împotriva gripei noi?

Sunt valabile aceleaşi contraindicaţii ca şi în cazul oricărui vaccin gripal. Acestea îi vizează în special pe cei care au alergie la ouă sau care suferă de o boală acută febrilă.

Virusul gripei sezoniere s-ar putea combina cu cel al noii gripe pentru a genera un „supervirus”?

Este o chestie teoretică. Este posibil, dar e foarte greu de realizat într-un timp atât de scurt. A fost nevoie de cel puţin zece ani ca acest virus, al gripei noi, să se configureze. El are material genetic şi de la păsări, şi de la oameni şi de la porci. A rezultat un triplu reasortant (microorganism rezultat din recombinarea virusurilor de la trei specii diferite – n.r.), dar în decursul mai multor ani. Ca să poată rezulta un virus cu o altă combinaţie genetică - viabil şi uşor transmisibil - trebuie să treacă mai mulţi ani, perioadă în care cei doi agenţi patogeni să circule în paralel.

Vă aşteptaţi la un val mai mare de îmbolnăviri în sezonul rece?

Este sezonul gripelor acum. Epidemia obişnuită de gripă se poate suprapune şi cu cea de gripă nouă. Toţi specialiştii, inclusiv cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spun că este posibil ca virusul A/H1N1 să circule mai activ, deoarece temperaturile joase favorizează răspândirea lui.

Legat de numărul îmbolnăvirilor, se vehiculează cifre destul de mari...

Cifrele se iau prin modelări matematice. Ele pot atinge sau nu estimările matematice, adică pot fi sau nu validate de realitate. Nişte scenarii trebuie să faci, să ştii exact la ce să te aştepţi, să te pregăteşti pentru eventualităţi mai rele. Epidemia este imprevizibilă. Pot fi mai mulţi sau mai puţini morţi decât estimările, dar trebuie să fim pregătiţi, iar dacă nu, vom fi luaţi prin surprindere. Acum măcar ştim despre ce este vorba. La epidemie nu-i ca la un cutremur: cam ştii la ce să te aştepţi. Chiar dacă scenariile cele mai rele nu se vor petrece, trebuie să fim pregătiţi pentru ce e mai rău ca să putem face faţă la un scenariu mai blând.

Ce ţări au început vaccinarea împotriva A/H1N1?

Se pare că a început în China, SUA, Canada, s-ar putea să înceapă şi în Marea Britanie.

La noi când ar fi bine să înceapă vaccinarea împotriva gripei noi?

Ministerul Sănătăţii va decide când este cel mai potrivit moment pentru vaccinare. Suntem pregătiţi să o facem într-o perioadă optimă. Unele ţări au început mai devreme, altele se pregătesc. La minister se analizează, pe baza mai multor criterii şi date, momentul optim. Nimeni nu poate spune cu exactitate cum va evolua situaţia. Cine pretinde că ştie cu exactitate cum va evolua epidemia şi spune de exemplu „luna viitoare o să fie epidemie”, ăla trebuie să se ducă acasă! Epidemia ar putea evolua, dar la fel de bine ar putea să nu evolueze alarmant.

Sunt unii care spun că toată povestea cu virusul gripei noi e doar „o făcătură”. Nu-i adevărat! E o chestie reală! Iar cel mai mare terorist este până la urmă natura! Ea combină lucrurile în aşa fel încât scoate câteodată nişte organisme greu de controlat, mai ales la început şi mai ales în cazul celor care au o variabilitate mare, cum este de exemplu virusul HIV sau, iată, virusul gripei noi. În epidemiologie, ideea principală este „să fii pregătit pentru orice eventualitate”!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite