Vinul ne fereşte de cancer şi de infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinul roşu previne "ruginirea" vaselor de sângeVinul roşu, spre exemplu, previne apariţia cancerului. Marele merit aparţine flavonoidelor care, având un puternic efect antioxidant, anihilează



Vinul roşu previne "ruginirea" vaselor de sânge
Vinul roşu, spre exemplu, previne apariţia cancerului. Marele merit aparţine flavonoidelor care, având un puternic efect antioxidant, anihilează efectul nociv al radicalilor liberi. Alt component care se găseşte numai în vinul roşu, în strugurii negri şi în fructele de pădure, cu o importanţă deosebită, este quercetina. Studiile de laborator au demonstrat că această substanţă creşte imunitatea organismului, previne apariţia cancerului şi a bolilor de inimă. Quercetina prelungeşte viaţa celulelor cu 80 la sută, stimulează miocardul care, în condiţii de stres, nu mai poate funcţiona la eficienţă maximă. Vinul dilată vasele capilare şi ajută la prevenirea anginei pectorale şi a formării de cheaguri.

Vinul alb sec, cel mai indicat pentru siluetă
"În cantităţi moderate, vinul poate fi consumat şi în regimul de slăbire pentru că nu conţine grăsimi, colesterol sau fibre, fiind în acelaşi timp furnizor de energie şi un bun digestiv. În funcţie de culoarea, tăria şi tipul vinului, variază şi aportul acestuia de calorii. Cel mai indicat din punctul de vedere al siluetei este vinul alb, sec, deoarece este cel mai sărac în proteine şi calorii. Este urmat de vinul roşu sec - care, graţie flavonoidelor, este un excelent antioxidant, şi apoi de cel dulce. De asemenea, vinul este recomandat şi în anemii, deoarece poate stimula pofta de mâncare, contribuind totodată la echilibrarea balanţei nutriţionale", spune prof. dr. Ileana Marinescu, medic endocrinolog şi nutriţionist la Institutul C.I. Parhon din Bucureşti.

Istoria medicală a vinului
Prin anul 450 î.Hr., Hippocrate recomanda vinul în tratamentul de scădere a febrei, ca dezinfectant, ca diuretic şi ca supliment nutritiv. La începutul secolului al XV-lea, un doctor francez a scris prima carte despre calităţile vinului. Până în secolul al XVIII-lea era recomandabil să se consume mai mult vin decât apă. Două secole mai târziu, în 1970, Institutul Naţional de Sănătate din SUA demonstra că vinul consumat în cantităţi moderate scade cu 50 la sută riscul decesului de boli de inimă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite