Viaţa sexuală poate fi normală la menopauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această etapă a vieţii femeii, hormonii ovarieni se secretă în cantităţi mai mici, ceea ce favorizează uscăciunea vaginală şi cistita. Cu ajutorul unui tratament hormonal, viaţa sexuală poate fi la fel de reuşită la menopauză ca la vârstele tinere.

Pe măsură ce femeia se apropie de menopauză, nivelul hormonilor sexuali feminini se reduce şi îşi fac apariţia simptomele specifice acestei etape a vieţii: bufeurile, ritmul cardiac accelerat, balonările, indigestiile şi stările de nervozitate. În această perioadă au loc inclusiv modificări ale organelor sexuale, care afectează viaţa intimă. De hormonii feminini depinde lubrifierea vaginului şi elasticitatea ţesuturilor din jurul acestuia.

Disconfortul, cauzat de atrofia vaginală

„Scăderea nivelului unui hormon numit estriol, odată cu instalarea menopauzei, favorizează atrofia vaginală şi atrofia mucoasei vezicale. Consecinţa acestui fenomen, normal din punct de vedere fiziologic, este apariţia vaginitelor şi a cistitelor atrofice.

Ambele afecţiuni provoacă disconfort la contactul sexual şi determină femeia să renunţe la viaţa intimă", spune medicul ginecolog Dorin Drâmbăreanu de la Spitalul Clinic „Prof. dr. Panait Sârbu" din Bucureşti. Vaginita atrofică se manifestă prin uscăciune vaginală, senzaţie de arsură (care se accentuează la urinat), de mâncărime, sensibilitate, durere şi chiar sângerare.

Hormonii sintetici sunt o soluţie

Cistita atrofică provoacă micţiuni dese, cu disconfort. Femeile ajunse la menopauză ar trebui să discute cu medicul nu doar despre tratamentele pentru prevenirea osteoporozei, ci şi despre metodele care le permit o viaţă intimă normală.

Se estimează că aproximativ 40 la sută din femeile aflate la menopauză se confruntă cu vaginita atrofică, însă foarte puţine dintre ele urmează un tratament pentru simptomele vaginale neplăcute, iar de vină pentru acest lucru este, în mare parte, ruşinea de a comunica medicului problemele sexuale.

„Din păcate, unii medici de familie recomandă în mod greşit tratamente care combat efectele, dar care nu tratează şi cauza. Estriolul obţinut prin sinteză, care face parte din tratamentul de substituţie hormonală, dar care nu are efectele nocive ale acestuia, tratează cu succes vaginitele şi cistitele şi previne reapariţia lor", potrivit medicului Dorin Drâmbăreanu.

La acest tratament se pot adăuga, ocazional, creme şi tablete vaginale care conţin aceşti hormoni, dar şi soluţii nonhormonale, ce au în compoziţie substanţe care hidratează şi regenerează mucoasa vaginală, cum este acidul hialuronic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite