Vasele inimii se pot „repara“ cu unde acustice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin metoda CardioFort se stimulează formarea de vase coronariene noi, fără bisturiu. Revascularizarea inimii cu ajutorul undelor acustice este o procedură utilă persoanelor care suferă de durere în piept atunci când muşchiul cardiac nu este irigat suficient.

Aproape un milion de români suferă de cardiopatie ischemică, afecţiune care se află pe primul loc în topul cauzelor de deces în România. Ea se instalează atunci când peretele arterelor se îngroaşă, iar inima nu mai este irigată corespunzător şi nu mai primeşte oxigen şi nutrienţi în cantităţi suficiente. Principalele manifestări ale cardiopatiei ischemice sunt angina pectorală (durere în piept, în spatele sternului) şi dificultatea în respiraţie şi se poate complica prin tulburări de ritm cardiac, infarct miocardic şi insuficienţă cardiacă.

Terapiile clasice se soldează adesea cu eşec

Tratamentele acestor boli cardiovasculare presupun administrarea de medicamente (betablocante, calciu-blocante, antiagregante, vasodilatatoare etc.), efectuarea unui bypass aorto-coronarian şi/sau angioplastie percutană. În multe cazuri însă, angina pectorală reapare. „De cele mai multe ori, bolnavii cu cardiopatie ischemică cronică sunt supuşi unor proceduri repetate de bypass şi de angioplastie şi folosesc majoritatea medicamentelor antiischemice la doze maxime. Repetarea intervenţiilor este extrem de stresantă şi rezultatele sunt adesea dezamăgitoare. În aceste cazuri, terapia se limitează la cea farmacologică, folosindu-se multiple asocieri de medicamente. La acestea se adaugă limitarea la extrem a efortului fizic şi a nivelului de stres, măsuri care se soldează, în final, cu o alterare dramatică a stilului de viaţă", spune dr. Mihaela Anastasiu, medic specialist cardiolog la clinica Gral Medical.

În astfel de situaţii, dar şi în cele în care bolnavii nu pot beneficia de operaţia de bypass sau de angioplastie (pentru că vasele coronariene sunt prea mici, riscurile operaţiei prea mari), se poate recurge la o metodă terapeutică nouă în România, numită CardioFort. Procedura foloseşte undele acustice pentru a stimula revascularizarea inimii, proces numit angiogeneză. Prin intermediul ei, se restabileşte circulaţia în zonele afectate de boala arterelor coronare şi astfel se atenuează durerea în piept. De asemenea, în urma acestei proceduri, capacitatea de efort a bolnavului creşte.

Metoda CardioFort este disponibilă doar într-o clinică privată din Bucureşti, Gral Medical, şi se efectuează fără anestezie şi fără internare. Ea nu este deci o intervenţie chirurgicală. Fasciculul de unde acustice este direcţionat cu precizie spre zona de cord ischemic (irigat insuficient) cu ajutorul unui echipament medical de ultimă generaţie. Acesta cuprinde un electrocardiograf, un ecocardiograf (ce detectează zona aflată în suferinţă) şi un emiţător de unde acustice. Bolnavul este doar expus undelor acustice prin poziţionarea emiţătorului în zona inimii, precum în timpul unei ecografii, fără a fi supus unor intervenţii dureroase.

Sunt necesare mai multe şedinţe

Revascularizarea se face treptat, după o schemă de tratament: trei şedinţe în prima săptămână (fiecare cu o durată de 30 de minute), urmate de o pauză de două săptămâni, apoi alte trei şedinţe pe săptămână, până ce se ajunge la nouă şedinţe. Însă uneori sunt necesare numai trei şedinţe pentru a „repara" vasele de sânge.

Potrivit specialiştilor care aplică terapia, ea nu are niciun fel de efecte adverse. Costul tratamentului de nouă şedinţe ajunge la 3.500 de lei şi trebuie suportat în întregime de bolnav, deoarece nu este decontat prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

"Studiile internaţionale susţin că metoda CardioFort are o rată de succes cuprinsă între 70% şi 85%."
dr. Mihaela Anastasiu
medic specialist cardiolog

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

- Dosar: Regenerarea pielii, o acţiune de echipă
- Care sunt factorii ce intervin în procesele de refacere a tegumentului
- Măsuri zilnice pentru păstrarea tinereţii tenului
- Reportaj: Ce soluţii există pentru copiii cu dificultăţi de vorbire
- Ulcerul va fi prevenit cu un vaccin
- La ce poate duce excesul de vitamina A
- Permis şi interzis în caz de astm
- Sfaturi ca să eviţi balonarea
- Eşti lipsit de energie? Iată cauzele!
- Adio, dureri articulare, dar fără efecte adverse!
- Comunicarea dă trăinicie relaţiei de cuplu

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite