Vâscul, bun nu doar la sărutat, ci și la pansat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această plantă nu e doar un simbol al sărbătorilor, ci și un bun remediu pentru hipotensiune şi astm. Infuzia şi siropul de vâsc pot fi folosite în tratarea afecţiunilor cardiace, renale sau pulmonare și în prevenirea apariţiei tumorilor.

În cărţile de specialitate se precizează că vâscul, plantă parazitară care se dezvoltă pe ramurile copacilor, are efecte terapeutice dacă este recoltat în lunile octombrie şi decembrie sau primăvara, în luna martie.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, subliniază că vâscul cel mai bun se recoltează de pe măr, păr, cireş, trandafir, brad, mesteacăn sau prun.

Vâscul cu calităţi medicinale este uşor de identificat, deoarece îşi păstrează frunzele iarna. Cel adunat din păduri, de pe conifere, stejar, salcie şi chiar de pe tei este toxic şi îşi pierde frunzele iarna.

Acesta nu poate fi folosit decât pentru tradiţia sărutului de sărbători. Se spune că, pentru ca anul care vine să fie cu spor şi dragoste în casă, în ziua de Crăciun partenerii de viaţă închină o cupă de şampanie sub o boltă de vâsc, aşezată lângă fereastră.

Proprietăţi vasodilatatoare

Pentru uz medicinal se utilizează frunzele şi ramurile tinere. Există mai multe preparate din vâsc: infuzia, pulberea, siropul sau decoctul. Din rămurelele tinere şi  din frunzele de vâsc se extrage o substanţă cu efecte vasodilatatoare, recunoscută pentru rolul său de a diminua tumorile intracraniene.

Extractul de vâsc este indicat cardiacilor pentru că are un efect vasodilatator, antispastic şi hipotensiv. Planta produce dilataţie atât la nivel coronarian, cât şi periferic.Vâscul se recomandă în hipertensiunea arterială, în ateroscleroză, în diferite suferinţe cardiace, în tahicardie, în astm şi în afecţiuni renale.

În acelaşi timp, acţiunea sa asupra pancreasului este atât de eficientă încât o cură de vâsc împiedică apariţia diabetului, combate convulsiile, simptomele menopauzei şi ale prostatei. Cu preparate din vâsc se mai tratează sughiţurile şi bolile de plămâni.

Antisterilitate

 Sucul proaspăt de vâsc poate înlătura sterilitatea la femei. Frunzele trebuie spălate şi bine presate când sunt umede, cu ajutorul storcătorului. Se administrează câte 25 de picături, în ceai sau în apă călduţă, dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara, cu o oră înainte de culcare.

Leacuri simple

Seara, se pune la macerat o linguriţă de frunze de vâsc în 250 ml de apă. Dimineaţa, ceaiul se încălzeşte uşor şi se filtrează. Zilnic, se beau trei ceşti din acest ceai.

O cură trebuie urmată timp de șase săptămâni astfel: în primele trei săptămâni, se beau câte trei ceşti pe zi, iar în următoarele două săptămâni - câte două ceşti pe zi. În ultima săptămână se consumă doar o ceaşcă pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite