Varicela şi gripa, bolile cele mai contagioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar un singur individ poate îmbolnăvi alte o sută de persoane, avertizează medicii. În cazul varicelei, vaccinul asigură imunitate doar dacă este administrat în copilărie. Vaccinul antigripal trebuie repetat în fiecare perioadă cu risc mare de îmbolnăvire.

Într-un clasament al celor mai molipsitoare boli, gripa, varicela, rujeola şi rubeola ocupă primele patru poziţii. Fiecare dintre aceste afecţiuni este produsă de un virus care se transmite pe cale aeriană şi, prin urmare, bolnavul trebuie să evite contactul cu cei din jur. „Suntem în sezonul gripei sezoniere şi este indicat să fim mai prudenţi decât de obicei.

De exemplu, dacă o persoană gripată strănută de trei ori, fără să-şi acopere gura cu o batistă, alte 30 de persoane din jurul său vor fi infectate”, spune medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din România. De asemenea, varicela, rubeola şi rujeola, boli frecvente mai ales în copilărie, au un grad de molipsire de până la 90 la sută. În condiţiile în care un adult nu a fost imunizat cu vaccinul R.O.R (contra rujeolei, oreionului şi rubeolei) în copilărie sau în adolescenţă, acesta devine vulnerabil în faţa virusurilor care produc aceste boli infecţioase.

O categorie de boli infecţioase care se transmit mai greu, dar care sunt grave prin problemele de sănătate pe care le generează este reprezentată de hepatitele B şi C, tuberculoză, meningită, tetanos, botulism şi de rabie.

Trebuie tratate fără întârziere

„Atunci când în corp există o infecţie cauzată de un virus, primul semn al bolii este febra. În cazul infecţiilor produse de bacterii ne confruntăm cu vărsături, dureri de cap şi cu o stare generală de rău”, explică Monica Luminosu, medic primar boli infecţioase la Institutul de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”. Majoritatea bolilor infecţioase sunt produse fie de un virus, fie de o bacterie sau, în unele cazuri, de ambele şi se transmit pe cale respiratorie, digestivă, prin transfuzii de sânge sau prin contact sexual neprotejat. Potrivit specialiştilor, bolile infecţioase trebuie diagnosticate şi tratate în cel mai scurt timp, deoarece pot da complicaţii pe termen lung.

„Trebuie făcută o delimitare clară a bolilor infecţioase. Pe de o parte, există boli care sunt extrem de contagioase din cauza numărului foarte mare de îmbolnăviri pe care le generează însă nu sunt periculoase, iar pe de altă parte, există boli infecţioase de temut prin însăşi gravitatea lor”, explică medicul Rodica Tănăsescu.

O infecţie poate agrava boala de fond

În cazul persoanelor care se află deja sub tratament, cum sunt hipertensivii, astmaticii sau cardiacii, o boală infecţioasă le poate pune viaţa în pericol. De exemplu, atunci când un bolnav face gripă, afecţiunea deja existentă se poate agrava şi, în unele cazuri, poate surveni chiar decesul. „Medicul este singurul în măsură să prescrie bolnavilor un tratament pentru gripă care să nu interacţioneze cu cel pentru  afecţiunea de care suferă”, mai spune medicul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite