Vaccinurile devin tot mai puţin populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campaniile de vaccinare gripală din România se bucură încă de succes
Campaniile de vaccinare gripală din România se bucură încă de succes

De teama efectelor adverse, unii părinţi refuză chiar şi imunizarea copiilor, cu riscul de a dezvolta boli aproape eradicate. În România, doar vaccinurile noi sunt privite cu scepticism. Cel contra cancerului de col, de exemplu, a fost acceptat destul de greu, dar acum se bucură de un mai mare succes.

Anul trecut, nu mai puţin de 80 la sută din americani şi 60 la sută din canadieni au refuzat să se vaccineze contra gripei sezoniere. Anul acesta, potrivit unui sondaj realizat de publicaţia „Consumers Reports", numărul americanilor care vor recurge la imunizarea gripală va fi chiar mai mic decât cel din 2009. Şi europenii sunt mai sceptici în privinţa vaccinurilor mai noi, cum sunt cel împotriva cancerului de col şi cel gripal.

Unii părinţi refuză şi imunizarea copiilor

Peste Ocean, nu doar vaccinurile noi sunt controversate, ci şi cele „vechi", incluse în programele naţionale de imunizare a copiilor. O statistică realizată în 2009 de Comitetul Naţional al Calităţii Asigurărilor din SUA, o organizaţie nonprofit, semnala o scădere cu 3,5 la sută a ratei imunizărilor în rândul copiilor.

„Deşi această rată este în continuare mare la copii, per ansamblu, orice scădere este un motiv de îngrijorare", declara Jeffrey Dimond de la Centrul pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor Transmisibile din SUA.

În urmă cu două luni, chiar şi chinezii, care se confruntă cu o epidemie de rujeolă, au protestat după ce guvernul lor a iniţiat o campanie de imunizare în masă pentru 100 de milioane de copii.

Ce spun oponenţii

De ce apar aceste idei antivaccinare? În primul rând, de teama efectelor adverse. „Este deja răspândit exemplul vaccinului ROR (rujeolă-rubeolă-oreion), care, în urmă cu câţiva ani, era bănuit că determină autism la copii. Au fost ecouri mari în presa medicală şi bineînţeles că s-au întocmit rapid studii statistice la cei deja vaccinaţi. Nu s-a demonstrat în niciun fel implicarea vaccinului în apariţia autismului", spune medicul primar boli infecţioase Simin Florescu de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş" din Bucureşti.

O teorie lansată de oponenţii vaccinurilor susţine că imunizările pot reduce fertilitatea, ceea ce ar duce la o scădere a natalităţii. O altă idee este aceea că vaccinurile accelerează apariţia bolilor degenerative, a cancerului în mod deosebit, consecinţă care nu ar fi vizibilă imediat şi ar face dificilă crearea unei conexiuni cu vaccinarea. O a treia teorie sprijină ideea că imunizările slăbesc imunitatea şi ne vulnerabilizează în cazul unor viitoare pandemii.

România se teme de formulele noi

Anul trecut, românii, ca şi celelalte populaţii ale lumii, au întâmpinat cu scepticism vaccinul pentru HPV şi pe cel pentru tulpina gripală AH1N1. O mare parte din părinţi a refuzat atunci vaccinarea fetelor împotriva virusului papiloma uman.

Anul acesta însă, potrivit datelor comunicate de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), s-a triplat numărul fetelor şi femeilor vaccinate. În vreme ce în 2009 s-au imunizat mai puţin de 10.000 de fete, anul acesta cifra a ajuns la aproximativ 35.000. Aceste date arată că românii se temeau de vaccin pentru că era nou şi insuficient testat.

Cu acelaşi scepticism a fost întâmpinat şi vaccinul contra gripei porcine. În schimb, vaccinările incluse în Programul Naţional de Imunizare sunt acceptate şi foarte solicitate. Când Institutului „Cantacuzino" i s-a retras licenţa de producţie, părinţii s-au panicat ca urmare a crizei de vaccin BCG. Şi vaccinul gripal sezonier este solicitat în România, dozele gratuite asigurate de MS epuizându-se rapid.

Un mod de a reduce populaţia?

Într-o prezentare la o conferinţă TED, Bill Gates, care a donat sute de milioane de dolari pentru crearea de noi vaccinuri, declara: „Lumea are astăzi 6,8 miliarde de oameni şi va ajunge până la aproximativ 9 miliarde.

Dacă facem o treabă foarte bună cu noile vaccinuri, cu serviciile medicale, cu serviciile de sănătate reproductivă, am putea, cel mai probabil, să reducem acest număr cu 10 sau 15 la sută". Discursul a generat controverse, unii fiind de părere că Gates a insinuat că vaccinurile ar fi o metodă de reducere a populaţiei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite