Viorel Alexandrescu: „Vaccinul Antigrip nu dă reacţii adverse”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Alexandrescu: „Vaccinul Antigrip  nu dă reacţii adverse”
Viorel Alexandrescu: „Vaccinul Antigrip nu dă reacţii adverse”

Vaccinul impotriva gripei noi e produs în România. Dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, ne-a răspuns la cele mai frecvente întrebări gate de campania de vaccinare care va începe pe 26 noiembrie.

La începutul săptămânii, Ministerul Sănătăţii a hotărât ca din 26 noiembrie 2009 să înceapă vaccinarea împotriva virusului A/H1N1 cu vaccinul Antigrip, produs la Institutul Cantacuzino. Oficialii au renunţat la achiziţia celor 1.000.000 de doze de vaccin gripal pandemic de pe piaţa internaţională, deoarece toate ofertele primite până la începutul săptămânii aveau ca termen de distribuţie anul 2010.

Primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar şi pentru cea a elevilor de liceu şi a studenţilor din cele două mari focare din ţară - Iaşi şi Bucuresti. O parte din aceste doze vor fi utilizate pentru imunizarea personalului angajat în cadrul poliţiei de frontieră de la graniţa cu Ucraina şi a locuitorilor din satele din zonă. 50.000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Braşov pentru începerea vaccinării.

Mai multe amănunte despre noul vaccin am aflat de la directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, din cadrul Institutului Cantacuzino, dr.Viorel Alexandrescu. Acesta ne-a răspuns la cele mai frecvente întrebări legate de noua gripă şi de noul vaccin.  

Care sunt contraindicaţiile vaccinului Antigrip?

Sunt valabile aceleaşi contraindicaţii ca şi în cazul oricărui vaccin gripal. Acestea îi vizează în special pe cei care au alergie la ouă sau cei care suferă de o boală acută febrilă.

Acest tip de vaccin a fost suficient testat?

Da, a fost bine testat, şi la noi în ţară şi în Europa.
 
Este indicat şi în cazul femeilor însărcinate?

Situaţia este mai complicată în cazul acestora, deoarece mai sunt necesare anumite teste. Studiile nu sunt încă definitivate, în sensul că nu există încă certitudinea că noul vaccin nu influenţează negativ sarcina. De aceea, acest vaccin se ­recomandă a fi administrat femeilor însărcinate doar în situaţii extreme, grave.

În cazul unor epidemii severe, se ştie că femeile însărcinate au o mortalitate mare. Într-o astfel de situaţie, chiar dacă există riscuri pentru sarcină, poţi salva viaţa mamei. Există dealtfel un consens printre medici care susţine totuşi vaccinarea, chiar dacă vaccinurile produse deja nu au avut timpul necesar pentru a fi suficient testate pe gravide.

Este adevărat că unele din vaccinurile împotriva A/H1N1 dau efecte secundare?

Nu este adevărat. Toate dau aceleaşi efecte secundare, care sunt însă minore, şi subliniez acest lucru.

De la ce vârstă trebuie vaccinaţi copiii?

Începând cu vârsta de şase luni. Şi în cazul copiilor mai mici de şase luni mai trebuie făcute studii şi teste.

Câte doze de vaccin se vor fabrica în România?

Cam cinci milioane, în tranşe de câte un milion, în funcţie de capacitatea de producţie.

Este un vaccin „made in Romania” sau este dezvoltat în cooperare cu alte firme?

Vaccinul Antigrip este fabricat integral de Institut. Noi am primit tulpina de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Această tulpină modificată este atenuată şi este omorâtă.

Există unele semne de întrebare legate de prezenţa mercurului în aceste vaccinuri...

Există într-adevăr doar urme de mercur – se numeşte tiomersal - care însă în procesul de producţie dispar. Toate aceste vaccinuri s-au dezvoltat foarte repede şi nu s-a putut pune la punct o metodologie care să excludă tiomersalul.

Tratamentul cu antivirale (Tamiflu, Relenza), este sau nu recomandat?

Numai în cazul bolnavilor la care a fost confirmată infectarea cu virusul A/H1N1, cu evoluţie severă sau în cazul persoanelor cu risc (cardiaci, bolnavi pulmonar etc). Nu este recomandat să fie administrat în toate cazurile.

Antiviralele pot fi administrate preventiv?

Ca să fie eficiente ca medicaţie preventivă, este nevoie de administrarea continuă a acestora timp de trei luni la rând. Vaccinarea este cea mai sigură şi cea mai eficientă metodă de prevenţie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite