Vaccinul gripei sezoniere oferă o anumită protecţie împotriva gripei AH1N1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul gripei sezoniere oferă o anumită protecţie împotriva gripei AH1N1
Vaccinul gripei sezoniere oferă o anumită protecţie împotriva gripei AH1N1

Potrivit unui studiu efectuat în Mexic şi publicat miercuri în British Medical Journal, vaccinul împotriva gripei sezoniere pentru 2008-2009 oferă o anumită protecţie împotriva gripei A/H1N1/, în special împotriva celor mai severe forme ale acesteia, informează Bloomberg.

Cercetătorii, a căror echipă a fost condusă de epidemiologul mexican Jose Luis Valdespino, subliniază totuşi că aceste rezultate preliminare trebuie privite cu prudenţă şi nu indică în nici un caz că vaccinarea sezonieră ar trebui să înlocuiască vaccinarea împotriva gripei H1N1.

Echipa a comparat, din martie până în mai 2009, 60 de pacienţi de la Institutul naţional de afecţiuni respiratorii din Mexic afectaţi de gripa A/H1N1/ şi alţi 180 care sufereau de alte probleme de sănătate.

Specialiştii au constatat că persoanele din grupul martor, neinfectate de virusul H1N1 au fost în mod frecvent vaccinate împotriva gtripei sezoniere şi că au fost cu mult mai puţine decese în rândul persoanelor vaccinate decât în al celor nevaccinate.

Oamenii de ştiinţă explică protecţia parţială oferită de vaccinul sezonier prin faptul că acesta întăreşte anticorpii persoanelor expuse anterior unui virus gripal similar, fie prin infectare, fie prin vaccinare.

Potrivit studiului, viruşii H1N1 au circulat la oameni din 1918 până în 1957 şi din nou în 1977.

Totuşi, cercetătorii insistă asupra faptului că eşantionul studiat este limitat şi în special pentru că nu este vorba decât de bolnavi dintr-un spital specializat în afecţiuni respiratorii. Ei apreciază că studii similare ar trebui efectuate şi în alte condiţii, pentru a confirma sau respinge aceste rezultate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite