VIDEO Florin Segărceanu, de la rachetă la crosa de golf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Florin Segărceanu, de la rachetă la crosa de golf
VIDEO Florin Segărceanu, de la rachetă la crosa de golf

Fostul tenismen Florin Segărceanu povesteşte cum a descoperit o nouă pasiune, care îl poartă pe terenurile de golf ale lumii, din Australia până în Normandia.

A juca golf în­seamnă să aduci mingea de la start la destinaţie, în cupa steagului, din cât mai puţine lovituri. De la o definiţie facilă şi până la jocul pe teren, unui neiniţiat i se deschide o lume nouă, un univers al gesturilor.

“Trebuie să ştii cum te mişti, cum ţii mâinile pe crosă, cum păşeşti, cum şi când taci, când aplauzi, cum loveşti mingea“, spunea Paul Tomiţă, singurul jucător profesionist de golf  din România, care şi-a păstrat nealterat acest statut până în ziua de astăzi.

Acest sport are 43 de reguli tehnice şi mult mai multe nescrise. Se spune că pe terenul de golf ţi se revelează cu adevărat omul din partenerul tău de joc. Poate de aceea la golf se semnează fără cerneală contracte de milioane de dolari între oameni de afaceri, sau se iniţiază acorduri bilaterale între şefi de state.

Cupa 1. Crosa potrivită

Cine subevaluează acest sport ar trebui să înceapă prin a ridica o crosă în mâini, cea potrivită din totalul de 12, şi apoi să lovească mingea mică şi albă. Aşa şi-a spus şi Florin Segărceanu, fostul tenismen, acum în vârstă de 58 de ani, când, mai în glumă mai în serios, s-a apucat de golf, lăsând tenisul să mai respire pe margine: „ce e şi golful ăsta, tot o minge, tot un băţ… “

Acum zece ani, Segărceanu se îndepărta uşor de terenul de tenis, lăsând racheta mai mult sprijinită de-un perete. Îi cauzau neplăceri dureroase o tendinită la călcâi şi nişte ligamente încrucişate, rod nefericit al anilor petrecuţi pe terenul de tenis, unde a fost multiplu campion naţional şi european.

A început să cocheteze naiv cu golful pe terenul de la Clubul Diplomatic, împreună cu amicul său, Dinu Pescariu, fost mare tenismen şi el. Venind din zona unui sport pe care l-au practicat la nivel de performanţă, golful le-a părut o joacă relaxantă la aer curat, pe un teren verde. “Cu timpul, am învăţat să îl respectăm. Aparent este facil, dar de fapt este cel mai frumos şi mai dificil joc din lume“.

 Segărceanu îşi îndoaie genunchii pentru primul swing. Se antrenează pentru primul Turneu Internaţional de Golf din România, Romanian Open Amateurs Championship, ce s-a desfăşurat la Clubul Lac de Verde, Breaza. Competiţia a reunit pe 18 septembrie jucători din România, Turcia, Ungaria, Elveţia, Franţa şi Coreea de Sud.“

Video: Urmariti un material CNN despre golful românesc

La tenis partea fizică este mult mai dezvoltată, aici însă fundamentală este concentrarea. Multă lume se întreabă de ce este nevoie să cari toate cele 12 crose după tine. Da, dar secretul este să ştii pe care s-o alegi, la fiecare lovitură.“ Crosa se duce în spate, pentru avânt, clop! loveşte mingea şi instantaneu aerul se umple de vâjâitul ei. Bravo! A căzut pe green (n.r. suprafaţa unui traseu de golf, pe care se află gaura în care trebuie introdusă mingea).

Cupa 19: barul

image

“La tenis, partea fizică este mult mai dezvoltată, aici fundamentală este concentrarea“, spune fostul tenismen


La golf există maximum 18 cupe (găuri). “Se spune că gaura 19, care nu există, este cea de la bar, unde după ce ai terminat un parcurs mergi şi bei o bere sau un whisky cu cei cu care ai jucat“, zâmbeşte Segărceanu. Socializarea este unul din marile avantaje ale jocului, poţi lega prietenii pe care apoi le cultivi frumos pe teren şi în afara lui, dar mereu aproape de el.

De când acest sport a intrat în viaţa sportivului, concediile le face cu familia, dar şi cu familiile altor 20 de prieteni. „Vacanţele le aleg întotdeauna în apropierea unui teren de golf. Toată lumea încearcă să îşi implice şi familia, pentru că este un sport frumos, iar terenurile sunt adevărate parcuri - rezervaţii naturale, cu apă, cu păsări exotice…“ Iar subiectele de discuţie între pasionaţi nu se sfârşesc niciodată.

“Găseşti mereu oameni interesanţi, foşti sportivi de performanţă, bancheri, actori, oameni de afaceri, este o lume foarte amestecată, dar ai lucruri comune de discutat. Unde ai mai jucat, pe ce terenuri, recomanzi sau primeşti recomandări şi primeşti invitaţii.“

Este unul dintre puţinele sporturi pe care poţi să îl practici fără limită de vârstă. Dacă picioarele dau semne că te lasă, te urci cu eleganţă într-o maşinuţă cochetă şi traversezi terenul, de la o cupă la alta. “Pentru a face un parcurs de 18 găuri trebuie să parcurgi vreo şapte-opt kilometri în decurs de patru  ore. Pe jos, asta este sănătate curată! “

România nu poate concura cu terenurile de golf ale lumii, deşi înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, ţara noastră deţinea singurul teren de golf de 18 cupe din Europa de Est, recunoscut şi în circuitele internaţionale. După intervenţia brutală a comuniştilor, care doreau să stârpească acest joc şi aerul său aristocratic, Country Golf  Club Băneasa, terenul de golf de la Clubul Diplomatic, a mai rămas doar cu nouă cupe.

image

Una dintre ultimele cupe ale traseului situată pe un deal, deasupra oraşului Breaza



Lac de Verde Breaza, judeţul Prahova, Clubul Diplomatic, Clubul  “Paul Tomiţă“ de la Pianu de Jos, judeţul Alba, Tite Golf Resort, Timişoara sunt cele patru terenuri de golf din România la ora actuală. Înainte de război existau cinci terenuri de golf. Patru dintre ele au fost transformate de nemţi în culturi de cartofi.

Iguane şi fazani pe teren

Marea bucurie a jucătorilor de golf amatori din România este însă când au ocazia să joace pe terenuri internaţionale. Lui Segărceanu îi străluceşte privirea când povesteşte despre terenurile din Mexic.

“Am jucat la Cancun, pe un teren imens. Era un întreg spectacol al naturii:  păsări flamingo pe malul lacului, iguane care traversează speriate. Terenul de acolo este un parc protejat.“

Şi Austria este cunoscută pentru terenurile sale, multe dintre ele aşezate în păduri, unde familia Segărceanu s-a bucurat de apariţia iepuraşilor şi a fazanilor ţanţoşi, interesaţi mai mult de penajul lor preaminunat decât de golf. “Am mai jucat în Normandia, unde stai pe malul oceanului şi bate un vânt de zici că acuşi zbori. Acolo mingea se mişcă şi trebuie să joci altfel, să ştii să dai în vânt.“

Fascinaţia jocului te cuprinde treptat şi începând să joci din ce în ce mai bine descoperi alte aspecte, spune Segărceanu. “Nici un joc nu se repetă. Aţi văzut cât de mult stau jucătorii să se gândească înaintea unei lovituri. Ăsta este golful: concentrare şi tactică.“

Citiţi şi : Legenda lui Paul Tomiţă, povestită de copilul lui de mingi

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite