Urmaţi corect tratamentul în TBC!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simptomele tuberculozei pulmonare (TBC) se atenuează după două săptămâni de tratament şi tot după această perioadă, boala nu mai este contagioasă.

Însă întreruperea medicaţiei, care în mod normal ar trebui să dureze între şase şi opt luni, poate conduce la forme de TBC rezistente la tratament, avertizează specialiştii.

„Vindecarea se produce după şase-opt luni de tratament corect, dar mulţi pacienţi îşi iau pastilele incorect", atrage atenţia medicul primar pneumolog Anca Macri de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta". Potrivit specialistului, din acest motiv se ajunge la o creştere a numărului cazurilor rezistente la tratatament.

Rezistentă, chiar de la infectare

Pericolul major pe care îl reprezintă tuberculoza rezistentă la tratament constă în posibilitatea transmiterii unor bacili deja rezistenţi către alte persoane. În aceste cazuri, încă de la infectare, bolnavii nu răspund la schemele clasice de tratament, iar pentru boala numită TBC multirezistent la tratament, pastilele folosite au mai multe efecte adverse din cauza toxicităţii crescute.

De asemenea, specialiştii avertizează că, de la formele multirezistente la tratament, ce reprezintă în jur de 3% din totalul cazurilor de TBC, se poate ajunge la unele care nu se mai pot trata deloc, adică la cazurile de TB XDR.

„Este vorba despre forme de boală rezistente la toate medicamentele existente, adică şi la cele de linia întâi, şi la cele de linia a doua de tratament", explică medicul pneumolog Anca Macri. Formele rezistente de boală sunt ţinute sub control în centre de excelenţă în pneumoftiziologie.

„Există două centre de excelenţă în care sunt acceptaţi astfel de bolnavi: la Bucureşti, la Institutul «Marius Nasta», şi la Bisericani, în judeţul Neamţ. În total, sunt disponibile 300 de paturi", a mai precizat dr. Anca Macri. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite