Unele formule de lapte pot îngrăşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu toate formulele de lapte pentru bebeluşi au aceeaşi compoziţie, unele dintre ele prezentând un risc crescut de îngrăşare pentru cei mici. Acesta este avertismentul enunţat de oamenii de ştiinţă din cadrul Centrului de Biochimie Monell din Philadelphia, SUA.

Ei au realizat un studiu în cadrul căruia au observat 56 de bebeluşi hrăniţi cu formule de la naştere şi până când aceştia au împlinit şapte luni.

Ei au fost împărţiţi în două grupuri, celor din primul grup li s-au dat formule de lapte hipoalergenice, iar celorlalţi, formule obişnuite. La finalul celor şapte luni, bebeluşii hrăniţi cu formule clasice cântăreau cu aproximativ un kilogram mai mult decât cei care au primit formule
hipoalergenice.

Potrivit specialiştilor, nou-născuţii cărora li s-au dat formule obişnuite au continuat să se îngraşe mai rapid chiar şi după încheierea studiului, prezentând un risc crescut de a deveni supraponderali sau chiar obezi.

Formulele hipoalergenice, deşi conţin proteine din lapte de vacă, sunt preparate în aşa fel încât acestea să nu determine reacţii alergice în cazul micuţilor predispuşi la alergii. Practic, aceste proteine sunt „mărunţite" în particule foarte mici, în aşa fel încât să poată fi uşor digerate de nou-născuţi.

Cei alăptaţi sunt normoponderali

Studii anterioare au demonstrat că micuţii hrăniţi la sân timp de cel puţin şase luni nu doar că sunt mai sănătoşi, ci prezintă şi un risc mai mic de îngrăşare faţă de bebeluşii hrăniţi cu biberonul.

„Dacă nu sunt alăptaţi, micuţii ar trebui să primească formule hipoalergenice pentru a se evita riscul de îngrăşare anormală", recomandă medicul Julie Mennella, coordonatorul studiului. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite