Un virus mai contagios decât cel gripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deocamdată nu există un vaccin care să-i ferească pe copii de acest virus
Deocamdată nu există un vaccin care să-i ferească pe copii de acest virus

Uşor transmisibil în colectivităţi, virusul sinciţial respirator  este periculos mai ales pentru prematuri şi pentru cei cu boli cronice. La persoanele sănătoase, infecţia cu virusul sinciţial respirator dă simptome asemănătoare răcelii. Neglijarea sau netratarea infecţiei creşte riscul copiilor de a face otită sau astm.

Până la vârsta de doi ani, cei mai mulţi copii vin în contact cu virusul sinciţial respirator. Dacă la copiii şi la adulţii sănătoşi, infecţia cu acest virus nu dă decât simptome asemănătoare răcelii obişnuite, pot apărea complicaţii severe la prematuri (din cauza nedezvoltării corespunzătoare a sistemului imunitar şi a celui respirator) şi la sugarii cu boli cardiace, precum şi la cei cu fibroză chistică. De asemenea, infecţia cu acest virus poate avea manifestări severe la copiii cu boli pulmonare, precum displazie bronhopulmonară.

Această afecţiune poate apărea la prematuri în urma terapiei cu oxigen sau a ventilaţiei mecanice. În situaţii grave, atunci când apare insuficienţa respiratorie, poate surveni decesul, în absenţa terapiei corespunzătoare. La copiii mici, virusul este responsabil de 70 la sută din cazurile de bronşiolită şi de 25 la sută din cazurile de pneumonie.

Netratarea corespunzătoare a infecţiei poate favoriza apariţia otitelor sau chiar a astmului bronşic la copii. Pentru formele grave ale bolii, medicul recomandă internarea, deoarece există riscul apariţiei sufocării prin apariţia complicaţiilor respiratorii. De asemenea, şi în cazul adulţilor pot apărea complicaţii, mai ales dacă sunt fumători, dacă au imunitatea scăzută sau dacă suferă de boli cardiace şi pulmonare. Infecţia poate fi severă şi la persoanele în vârstă.

Viabil până la 30 de ore

Virusul sinciţial respirator are o perioadă de incubaţie de trei până la şapte zile. Într-o primă fază apar febra, secreţiile nazale abundente, strănuturile şi starea de indispoziţie şi de slăbiciune. Atunci când este afectat plămânul, pot apărea şi tusea, dificultăţile de respiraţie (şuierat şi respiraţie accelerată).

Virusul sinciţial respirator este mult mai contagios decât gripa şi se transmite prin orice tip de contact fizic, precum atingeri, sărut şi strânsul mâinii persoanei infectate. De asemenea, microbul se transmite uşor prin strănut şi prin tuse. Virusul poate supravieţui timp de o oră pe hârtie, iar pe suprafeţele lucioase între trei şi 30 de ore, în funcţie de umiditate.

Igiena corespunzătoare previne infecţia

Infecţia cu virusul sinciţial respirator nu poate fi prevenită prin imunizare, deoarece nu există un vaccin în acest sens. Totuşi, respectarea unor măsuri reduce riscul de infectare cu acest virus. Astfel, mâinile trebuie spălate cu apă caldă şi cu săpun cât mai des.
Este bine să se evite contactul cu alte persoane răcite şi vizitele în locurile aglomerate (magazine). Fumul de ţigară creşte riscul de infectare cu virusul sinciţial respirator, de aceea, fumatul este interzis în preajma persoanelor vulnerabile.

De asemenea, este indicată spălarea periodică a jucăriilor cu care vin în contact copiii. La adulţii cu boli cronice, se recomandă curele de întărire naturală a imunităţii. Dacă nu există boli asociate, simptomele date de infecţia cu virusul sinciţial respirator trec într-o săptămână, cel mult două.

Program de profilaxie a prematurilor

De la jumătatea lunii octombrie, în ţara noastră se va desfăşura un program de profilaxie a prematurilor faţă de infecţia cu virusul sinciţial respirator. „În program vor fi incluse maternităţile de gradul III de la nivelul întregii ţări. Tuturor copiilor născuţi înainte de 32 de săptămâni li se vor administra anticorpi specifici, cinci doze, la un interval de o lună între ele", afirmă prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedintele Asociaţiei Române de Neonatologie. Deşi circulă mai ales în perioada rece, de la sfârşitul toamnei şi până la începutul primăverii, virusul sinciţial respirator poate fi transmis şi în restul anului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite