Un donator fidel salvează anual 15 persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă donaţi periodic sânge, salvaţi sute de vieţi, spun medicii cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, marcată astăzi. Unele componente sangvine se deteriorează dacă nu sunt utilizate în câteva zile de la recoltare. De aceea, este nevoie de donaţii în fiecare zi.

Pentru medicii hematologi, este importantă atât cantitatea, cât şi calitatea sângelui recoltat. O persoană care donează sânge pentru prima dată ajută un om, în vreme ce aceeaşi cantitate de sânge recoltată de la un donator fidel este folosită pentru trei persoane. „Donatorii fideli vin să doneze la fiecare trei luni, ocazie cu care li se repetă analizele. De aceea, aceşti donatori sunt foarte siguri, spre deosebire de o persoană care donează pentru prima dată şi care face analize doar o dată pe an", menţionează medicul hematolog Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Sangvine din Bucureşti.

Potrivit medicului hematolog, sângele obţinut de la donatorul sigur se procesează astfel încât din el se obţin mai multe produse, precum concentrat eritrocitar, concentrat trombocitar şi plasmă. „În cazul donatorilor ocazionali se foloseşte un singur produs, sângele filtrat deleucocitat, pentru că leucocitele sunt purtătoarele de microbi", explică dr. Goşa.

Siguranţa transfuziilor este garantată

Există o serie de proceduri şi de teste care asigură faptul că sângele obţinut pentru transfuzii este un sânge de calitate. „Fiecare donator este testat înainte de recoltare, după cum fiecare unitate de sânge recoltat este testată înainte de folosire", explică medicul hematolog Doina Goşa. Analizele care i se fac voluntarului înainte de donarea de sânge includ nivelul hemoglobinei, hematocritului, glicemiei şi hemograma cu formula leucocitară. Dacă aceste analize indică o anemie sau ridică suspiciunea de infecţie, recoltarea este amânată.

În cazul în care se poate face recoltarea, sângele prelevat este supus unor teste specifice pentru a elimina prezenţa infecţiei cu HIV, cu virusuri hepatitice, cu sifilis, precum şi contaminarea cu bacterii, în general. În plus, chestionarele pe care trebuie să le completeze voluntarii sunt astfel concepute încât să reducă la minimum riscul de a primi sânge de la o persoană infectată, dar al cărei microb se află în perioada de incubaţie (atunci când microbul nu s-a înmulţit suficient, nu dă semne clinice şi nu poate fi nici detectat prin analize).

Tinerii sănătoşi, candidaţi ideali

În luna mai, Centrul de Transfuzii Bucureşti a atins recordul de 4.550 de unităţi de sânge recoltat. „Acest record nu înseamnă însă că ne putem opri, este nevoie de sânge non-stop", subliniază medicul hematolog. Potrivit specia­liştilor, tinerii sunt cei mai buni candidaţi pentru a deveni donatori fideli, deoarece sunt mai sănătoşi şi au, deci, un sânge de calitate. În plus, studenţii completează sincer chestionarele şi sunt mai altruişti, consideră specialistul.

Rudele, nu întotdeauna compatibile

Rudele donează doar indirect pentru cel apropiat. Aceasta pentru că timpul prea scurt nu permite testarea completă a sângelui lor şi nimeni nu poate fi sigur de anumite infecţii pe care le pot purta în organism. Persoana respectivă va primi sânge din banca de sânge „sigur", iar gestul rudelor va ajuta alte persoane, după ce se realizează toate analizele.

Sângele este perisabil

Motivele pentru care este nevoie de sânge non-stop ţin atât de nevoile pacienţilor, cât şi de perisabilitatea sângelui. Diferitele componente sangvine au o durată de viaţă limitată, cuprinsă între cinci zile (trombocite) şi un an (plasma îngheţată).Cea mai rară grupă de sânge este AB negativ. Doar 15% din populaţia lumii nu prezintă antigen Rh pe suprafaţa hematiilor, deci sunt Rh negativ. Grupa AB este denumită şi „primitor universal", ea putând primi sânge de la orice grupă de sânge, iar grupa  o este „donator universal".

Sexul neprotejat contraindică donarea

Pentru a putea dona, voluntarul trebuie să aibă peste 18 ani, dar nu mai mult de 62 de ani. Nu-şi pot oferi sângele cei care au o greutate mai mică de 50 kg, tensiunea arterială mai mare de 20 mmHg sau mai mică de 10 mmHg, cei care au boli de piele, care au fost operaţi de ulcer, care au diabet, care au avut hepatită, sifilis sau TBC. Nici persoanele care au făcut tratament stomatologic sau cele care au întreţinut raporturi sexuale neprotejate în ultimele şase luni nu pot dona. O parte din aceste criterii sunt incluse într-un chestionar pe care voluntarul trebuie să-l completeze cu sinceritate, pentru altele se realizează teste rapide.

Dacă analizele preliminare îl cataloghează drept apt pentru donare, i se prelevează cei 450 ml de sânge. De-abia după recoltare, sângele este testat pentru depistarea eventualelor virusuri sau bacterii, care îl fac inutilizabil. Rezultatele analizelor sunt confidenţiale, însă voluntarul poate solicita dinainte să fie informat cu privire la bolile depistate.

"În România facem absolut toate analizele asupra sângelui recoltat care se fac şi în cele mai dezvoltate ţări.''
Dr. Doina Goşa directorul Centrului de Transfuzii Sangvine Bucureşti

1,7% din români donează sânge, faţă de media europeană de 5%.

Cine sunt beneficiarii

INFO

Bineînţeles, principalii beneficiari sunt bolnavii care au nevoie de transfuzii sangvine, dar şi donatorii obţin beneficii de pe urma actului de donare de sânge. Astfel, pentru persoanele care au suferit un accident şi au avut hemoragii, pentru cele care sunt supuse unei intervenţii chirurgicale complexe şi pentru cele care suferă de afecţiuni grave, transfuziile de sânge pot fi singura şansă la viaţă.

O pungă, mai multe produse

Nu doar sângele integral este util, ci din el se pot extrage elemente sangvine de care au nevoie anumite categorii de bolnavi. Mai precis, bolnavii care au suferit o intervenţie pe cord deschis şi nou-născuţii necesită transfuzii propriu-zise de sânge. De altfel, sângele aflat în stocurile centrelor de transfuzii este oferit cu prioritate copiilor şi persoanelor încadrate în categoria cazurilor urgente. În schimb, cei care au suferit un traumatism, anemicii şi cei care sunt supuşi unei operaţii au nevoie de celule roşii (hematii), în timpul chimioterapiei se administrează trombocite, în caz de arsuri este necesară plasma, iar pentru cei care suferă de hemofilie se utilizează cryoprecipitate (pentru coagularea sângelui).

Bonuri valorice şi transport redus

Şi donatorul are anumite beneficii dacă donează cei 450 ml de sânge necesari pentru o recoltare. Dacă se încadrează în criteriile pentru a putea oferi sânge, atunci el va primi o zi liberă de la serviciu, reducere la transportul în comun, bonuri valorice (totalizând aproximativ 50 de lei) şi un set complet de analize gratuite. Recoltarea durează aproximativ 10 minute. Sângele donat se regenerează cantitativ în 1-2 ore, iar cantitativ în aproximativ două săptămâni.

Centre de recoltare în toată ţara

În România există 41 de Centre de Transfuzii Sangvine unde se poate dona sânge. Puteţi consulta lista pe site-ul Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge, www.doneazasange.ro. Bucureştenii pot dona la Centrul de Transfuzie Sangvină şi la punctele de recoltare din cadrul Spitalului de Urgenţă „Floreasca" şi din cadrul Spitalului „Fundeni".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite