Umiditatea nu face bine reumaticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nivel de peste 60% creează condiţii prielnice de multiplicare a mucegaiurilor şi a acarienilor din casă, care induc alergii. Pentru persoanele care suferă de artroză, umiditatea crescută a aerului implică accentuarea durerilor articulare.

Bolnavii cu astm şi cei cu BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) resimt poate cel mai mult creşterea umidităţii aerului. Aceasta pentru că umiditatea ridicată este asociată şi cu o concentraţie mai mare de smog în aer. El inflamează căile respiratorii şi îngreunează funcţia pulmonară, ceea ce duce la o agravare a simptomatologiei bolnavilor. Cantitatea de substanţe alergene din aerul exterior, dar şi cea din aerul din locuinţe sunt influenţate în mare măsură de factorii de mediu. Umiditatea asigură condiţii propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor în casă, iar acarienii au nevoie de aerul umed pentru o dezvoltare optimă.

Favorizează apariţia mucegaiului

„Nivelul de mucegaiuri creşte îngrijorător după furtuni şi inundaţii, din cauza umidităţii crescute a aerului. Expunerea la aceşti alergeni este mai redusă în iernile aspre, căci încălzirea intensă a aerului interior duce la scăderea umidităţii. Iernile mai blânde, care sunt însoţite de umiditate mare, pot conduce la creşterea concentraţiei de acarieni, iar aceştia induc sau exacerbează simptomele de alergie", spune dr. Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinică la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia" din Bucureşti.

Şi concentraţia de polenuri din aer este influenţată de umiditate. Persoanele alergice la polen se confruntă deseori cu o exacerbare a simptomelor după furtuni, de exemplu, dar şi în perioadele calde, cu o umiditate ridicată.

Artrozele, mai dureroase

În condiţiile de creştere a umidităţii, asociată sau nu cu scăderea presiunii atmosferice, persoanele care suferă de boli osteoarticulare se pot confrunta cu o creştere a frecvenţei şi a intensităţii durerilor la nivel articular. Este vorba în special de cele cu afecţiuni degenerative de tipul artrozei. „Umiditatea ridicată poate duce şi la instalarea durerii la nivelul unor fracturi vindecate", spune medicul specialist medicină internă Daniela Opriş de la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.

"Umiditatea ridicată poate duce şi la instalarea durerii la nivelul unor fracturi vindecate."
dr. Daniela Opriş
medicină internă

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite