ULTIMA ORA IN MEDICINA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bauturile acidulate cresc riscul cancerului de esofag Cresterea consumului de bauturi carbogazoase poate fi de vina pentru aparitia cancerului la nivelul esofagului. O echipa de oameni de stiinta din

Bauturile acidulate cresc riscul cancerului de esofag
Cresterea consumului de bauturi carbogazoase poate fi de vina pentru aparitia cancerului la nivelul esofagului. O echipa de oameni de stiinta din India au descoperit ca aceste tipuri de bauturi au facut ca numarul persoanelor care sufera de aceasta afectiune sa creasca in mod ingrijorator, acolo unde consumul de bauturi carbogazoase s-a marit. In Marea Britanie se inregistreaza anual 7.200 de cazuri noi de cancer esofagian, numar care a crescut in ultimii 30 de ani cu mai bine de 65 la suta. Autorii studiului sustin ca bauturile carbogazoase "umfla" stomacul, ceea ce favorizeaza refluxul alimentelor din stomac catre esofag. Deoarece continutul stomacului tinde sa fie acid, acesta irita "captuseala" esofagului, un fenomen care este asociat cu dezvoltarea cancerului.
O mutatie genetica reduce riscul de maladii cardiovasculare
Cercetatorii italieni au localizat o mutatie genetica care, se pare, reduce riscurile de infarct sau de accident vascular cerebral. Frecventa ei nu este cunoscuta la ora actuala. Gena descoperita de italieni reduce activitatea alteia, implicata in producerea unei enzime, care este cauza declansarii infarctelor si a accidentelor vasculare cerebrale. S-a constatat ca, chiar si la persoanele cu hipertensiune arteriala sau concentratie mare de colesterol, riscul de a face un infarct sau alt accident vascular era mai redus cu 67 la suta la cei care prezentau mutatia genetica in cauza. Cercetatorii cred ca aceasta mutatie ar putea fi mai frecventa in regiunile mediteraneene decat in nordul Europei, ceea ce ar putea explica diferentele regionale de incidenta a accidentelor cardiace.
Bebelusi selectati genetic pentru a-si vindeca fratii
Doctori americani au utilizat teste genetice pentru a ajuta cinci cupluri sa conceapa "bebelusi-medicament"; sangele sau maduva osoasa prelevate de la acestia sunt donate fratilor lor mai mari, in suferinta. Sangele din cordonul ombilical de la unul din acesti bebelusi a permis deja salvarea unui copil, in timp ce un alt bolnav este in asteptarea unui transplant. Toti acesti frati mai mari ai "bebelusilor-medicament" sufera de leucemii acute sau de anomalii sanguine rare, care necesita transplant de celule-susa compatibile. Selectia embrionilor de la care sa fie prelevate astfel de celule ramane totusi un subiect controversat, procedura nefiind autorizata in anumite tari. Selectia consta in prelevarea ovulelor de la mama si fecundarea lor artificiala. Embrionii obtinuti sunt apoi testati genetic, pentru a-i identifica pe cei compatibili cu copilul bolnav care urmeaza sa fie tratat.
Agresivitatea tinerilor, diminuata prin discutii cu parintii
Fotografii cu victime ale unor rafuieli armate le pot schimba tinerilor atitudinea pe care o au in ceea ce priveste comportamentul agresiv. O echipa de cercetatori de la Institutul Medical Johns Hopkins din Baltimore a efectuat un studiu pe 97 de baieti si fete cu varste cuprinse intre 7 si 17 ani. Inainte de inceperea propriu-zisa a studiului, oamenii de stiinta au stabilit, cu ajutorul unor teste, atitudinea tinerilor fata de conflicte, inclusiv predispozitia acestora de a se comporta violent. Copiilor li s-au aratat apoi imagini explicite ale unor pacienti tratati pentru plagi dobandite prin impuscare. In fotografiile respective se aflau un barbat al carui abdomen era sfasiat de un glont si o femeie al carei fat de opt luni murise din cauza ca mama fusese impuscata in burta. "Studiul nostru sugereaza ca formele romantate ale violentei aratate la televizor pot fi si ar trebui sa fie inlocuite cu discutii deschise, insotite de imagini, in legatura cu efectele reale ale violentei asupra organismului. Daca le arati tinerilor imagini necenzurate ale efectelor violentei, in mod sigur acestia isi vor schimba atitudinea si parerile in legatura cu un comportament agresiv", a declarat David C. Chang, unul din coordonatorii studiului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite