ULTIMA ORA IN MEDICINA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gripa in sarcina creste riscul de schizofrenie la copil Un nou studiu arata ca nou-nascutii din mame care s-au imbolnavit de gripa in timpul sarcinii au risc mai mare de a suferi de schizofrenie. In

Gripa in sarcina creste riscul de schizofrenie la copil
Un nou studiu arata ca nou-nascutii din mame care s-au imbolnavit de gripa in timpul sarcinii au risc mai mare de a suferi de schizofrenie. In studiu s-au examinat probe de sange, care indica faptul ca la femeile care au avut gripa in prima jumatate de sarcina, copii erau de trei ori mai predispusi la schizofrenie in timpul vietii. Totusi, cercetatorii sunt de parere ca riscurile sunt destul de mici. Numai aproape 1 la suta din populatia SUA sufera de schizofrenie, iar rezultatele sustin ca 97 la suta dintre copii ale caror mame au avut gripa in timpul sarcinii nu vor face schizofrenie. Seful echipei medicale considera ca problemele apar numai la un numar mic de fetusi, susceptibili genetic. Studiul a inclus 189 de femei, 64 dintre copii facand schizofrenie, iar 125 neavand aceasta boala mintala. De obicei, schizofrenia se manifesta in adolescenta sau in tinerete.
Bolile inflamatorii sunt legate de depresie
Cercetatorii au descoperit mai multe dovezi privind conexiunea intre bolile inflamatorii si depresie. In timpul studiilor pe soareci facute la Universitatea din Illinois, cercetatorii au identificat cum o molecula din creier poate explica de ce unii pacienti cu boli inflamatorii fac si depresie. Se estimeaza ca 12 la suta pana la 30 la suta dintre persoanele cu boli inflamatorii (cum ar fi artrita reumatoida) fac si tulburari depresive. In multe cazuri, aceste tulburari depresive sunt atribuite problemelor psihologice cauzate de dizabilitati si suferintei pacientilor cu boli inflamatorii. Cercetatorii urmaresc sa inteleaga mecanismele care sunt responsabile pentru aparitia depresiei la pacientii cu afectiuni inflamatorii.
Tot mai multi tineri folosesc pastile contra impotentei
Pilulele pentru impotenta sunt folosite de un numar tot mai mare de barbati sub varsta de 55 de ani. Un studiu efectuat pe 5 milioane de adulti asigurati, in perioada 1998-2002, a descoperit o crestere rapida a utilizatorilor de pilule pentru disfunctia erectila in randul populatiei masculine cu varste intre 18 si 55 de ani. In aceasta perioada, numarul barbatilor cu varsta sub 45 de ani care folosesc un medicament pentru disfunctie erectila, practic, s-a dublat. Medicii au constatat si faptul ca putini dintre cei care iau astfel de pastile au nevoie de ele din motive medicale. Cercetatorii au mai stabilit ca aceasta "preferinta" e justificata de sporirea perioadei erectiei.
Abuzul de alcool duce la tulburari psihice
Aproximativ 9 la suta dintre americani abuzeaza de alcool, iar 15 la suta sufera de tulburari de personalitate, se arata intr-un raport guvernamental. Multi dintre acestia au tulburari, cum ar fi depresii majore sau tulburari maniacale, in timp ce 11 la suta sufera de anxietate. Studiul, condus de Institutul National pentru Combaterea Alcoolismului din SUA, a inclus 43.000 de adulti participanti, fiind cea mai larga cercetare in privinta acestor tulburari. Astfel, s-a estimat ca 2 la suta dintre americani au si o tulburare psihica adaugata consumului de droguri. Scopul studiului a fost de a descoperi cate persoane sufera de tulburari mintale care coincid cu abuzul de substante. S-a constatat ca aproximativ 20 la suta dintre persoanele care folosesc astfel de substante au avut in acelasi timp si tulburari de dispozitie sau anxietate. "Ar fi incorect pentru medici sa-si asume faptul ca aceste tulburari sunt cauzate de intoxicatia cu substante si ca efectele vor disparea in momentul in care pacientii nu vor mai consuma alcool", a spus directorul institutului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite