ULTIMA ORA IN MEDICINA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soia - o dezamagire Substitutia "hormonala" cu compusi din soia nu a adus beneficii femeilor la menopauza In urma unui studiu recent referitor la utilizarea prafului de soia ca inlocuitor pentru

Soia - o dezamagire
Substitutia "hormonala" cu compusi din soia nu a adus beneficii femeilor la menopauza
In urma unui studiu recent referitor la utilizarea prafului de soia ca inlocuitor pentru medicamentele care contin estrogen, cativa cercetatori olandezi au stabilit ca acesta nu intareste sistemul osos la femei in perioada post menopauza, nu imbunatateste memoria si nici nu creste nivelul colesterolului. "Rezultatele sunt dezamagitoare. Ar fi fost foarte bine daca soia constituia, intr-adevar, o alternativa", a spus dr. Sanne Kreijkamp-Kaspers, profesor la Universitatea de Medicina din Utrecht, unul dintre autorii studiului. Atat femeile, cat si multi doctori au sperat ca estrogenul poate fi o solutie, mai ales ca la femeile in perioada sexuala activa riscul de infarct e mai redus, iar calitatea oaselor mai buna. Totusi, nici terapia de substitutie hormonala nu are doar beneficii, alte studii aratand ca ridica riscul de aparitie a cancerului de san. Soia contine compusi numiti isoflavone care imita efectele estrogenului. Astfel, s-a crezut ca soia, ca si estrogenul, poate evita osteoporoza si alina alte simptome ale menopauzei. Studiul, aparut in "Journal of the American Medical Association", a urmarit 202 femei, cu varste cuprinse intre 60 si 75 de ani. Jumatate dintre acestea au folosit praful de soia si, timp de un an, l-au amestecat cu mancarea sau bautura. Cealalta jumatate a folosit lapte cu proteine. In ciuda previziunilor incurajatoare ale efectelor soiei, dupa un an de cercetari, nu s-a stabilit nici o diferenta intre cele doua grupuri in ceea ce priveste functiile mintale, densitatea oaselor sau nivelul colesterolului. Autorii studiului au tinut sa precizeze, insa, ca multe dintre femeile asupra carora s-a facut acest studiu erau deja de mult timp la menopauza si e posibil ca, din cauza ca experimentul s-a facut prea tarziu, ele sa nu mai fi putut experimenta beneficiile isoflavonelor din soia. Studii anterioare dezvaluisera ca soia poate impiedica decalcifierea sistemului osos imediat dupa menopauza. Este, de asemenea, posibil ca alte produse din soia sa aiba rezultate diferite.
Dereglarea tiroidei poate afecta fatul
Femeile gravide care sufera de hiper sau hipotiroidie sunt la risc sa afecteze fatul, iar doctorii ar trebui sa fie atenti la administrarea suplimentelor hormonale in cazul acestor paciente. Specialistii americani sustin ca insuficienta hormonului tiroidian, care regleaza metabolismul, poate duce la aparitia la fat la anormalitati congenitale, intarzieri de crestere si exista riscul mare de pierdere a sarcinii. Un studiu recent arata ca femeile care se afla in tratament pentru hipotiroidie care raman insarcinate ar trebui sa-si creasca imediat doza de supliment hormonal. Totusi, cercetatorii nu au putut determina efectul direct al unei doze prea mari de hormon tiroidian din cauza anticorpilor produsi de organism. De obicei, adultii cu hipertiroidie pot suferi de anxietate, pierdere in greutate si palpitatii cardiace.
Ochii, oglinda hipertensiunii
Cele mai mici vase de sange din ochi pot prevesti o viitoare hipertensiune, sunt de parere cercetatorii australieni. Descoperirea a fost facuta in urma unei analize computerizate a retinei, un experiment tehnic care nu este inca gata sa fie aplicat in practica clinica, dar are potentialul de a fi utilizat in viitor. Aceasta este o versiune avansata de examinare a ochiului. De obicei, cardiologii se "uita" in ochii pacientului cu ajutorul oftalmoscopului, examinand retina, fundul de ochi etc. Cercetatorii australieni considera insa ca retina este singurul loc din corp unde "vasele pot fi privite goale". Aceasta examinare detecteaza numai schimbarile de la vasele de sange retiniene mari. Soft-ul de computer folosit in trialul australian, dezvoltat la Universitatea Wisconsin-Madison, a fost in stare sa detecteze si ingustarea celor mai mici vase de sange, care au o dimensiune in jur de 200 de microni. Studiul efectuat timp de 5 ani pe 3.600 de australieni a aratat ca ingustarea acestor mici vase de sange a prevestit o hipertensiune arteriala severa, mai spun cercetatorii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite