ULTIMA ORA IN MEDICINA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumul de tigara scade capacitatea intelectuala a copiilor Copiii si adolescentii care sunt expusi la fumul de tigara au rezultate mai slabe la testele de citire si pot avea o capacitate scazuta de a

Fumul de tigara scade capacitatea intelectuala a copiilor
Copiii si adolescentii care sunt expusi la fumul de tigara au rezultate mai slabe la testele de citire si pot avea o capacitate scazuta de a rationa, sustin cercetatorii americani. "Am realizat un studiu in cadrul caruia am rugat 4.399 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani de a face niste teste de citire, matematica si de logica. In plus, le-am facut analize ale sangelui pentru a stabili cat de expusi sunt la fumul de tigara. Astfel, am urmarit cantitatea de "cotinina" din sangele subiectilor, substanta care se produce in procesul de descompunere a nicotinei in organism. Cu cat nivelul de cotinina era mai ridicat, cu atat scorurile obtinute la testele respective erau mai mici. Fumul pe care il inhaleaza copiii depinde de mai multe lucruri: cat de ventilata este camera, cat de aproape se afla de cel care fumeaza", a declarat dr. Kimberly Yolton, coordonatorul studiului. Aceasta a mai spus ca nu poate spune exact motivul pentru care fumul de tigara are o asemenea influenta asupra capacitatilor intelectuale ale copiilor. "Studii anterioare efectuate pe animale au aratat, totusi, ca fumul de tigara poate modifica structura sistemului nervos", a mai spus dr. Yolton.
Cele mai cunoscute cure de slabire au eficienta limitata
Eficienta a patru cure de slabit la moda in Statele Unite este limitata, arata un studiu american. in plus, rezultatele lor depind de respectarea stricta a regimului pe o lunga perioada de timp, lucru considerat dificil de majoritatea celor care vor sa slabeasca. "Aceste patru cure de slabire au avut ca rezultat o scadere modesta in greutate dupa un an, iar diferentele statistice intre rezultatele lor nu sunt notabile", a declarat dr. Michael Dansinger, coordonatorul studiului. Cercetarea a fost realizata intre anii 2000 si 2002 pe un grup de 160 de persoane cu varsta intre 22 si 72 de ani, care sufereau de supraponderalitate, hipertensiune, hiperglicemie si nivel ridicat de colesterol. Dupa doua luni de control intens, participantii au fost lasati sa aleaga gradul de strictete cu care urmeaza una dintre cele patru cure de slabire. Dupa un an, echipa de cercetatori a constatat o reducere de greutate de 5 la suta la un sfert dintre participantii la studiu si de 10 la suta la 16 dintre acestia. Aceste scaderi in greutate s-au produs insa indiferent de cura de slabire urmata. Rata de abandon cea mai ridicata s-a inregistrat printre cei care au urmat cura de slabit Atkins, saraca in fainoase si zaharuri, dar fara restrictii la grasimi, si Ornish, o cura de slabit vegetariana. Ambele au fost considerate foarte dure de catre cei care le-au urmat. Celelalte doua cure de slabit testate sunt Weight Watcher, care consta in reducerea portiilor consumate, si Zone, care urmareste un echilibru in macronutrienti (proteine, glucide si lipide), in functie de valoarea lor calorica.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite