ULTIMA ORA IN MEDICINA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transplant reusit de celule pancreatice in Marea Britanie Un britanic in varsta de 61 de ani a devenit primul diabetic care a fost vindecat de aceasta boala si care, astfel, nu va mai avea nevoie de

Transplant reusit de celule pancreatice in Marea Britanie
Un britanic in varsta de 61 de ani a devenit primul diabetic care a fost vindecat de aceasta boala si care, astfel, nu va mai avea nevoie de insulina, relateaza site-ul Ananova, consultat de Rompres. Potrivit sursei citate, Richard Lane, din Bromley, Kent, nu va mai trebui sa-si injecteze niciodata insulina, datorita unei tehnici inovatoare de transplant de celule. Britanicului, care a avut diabet timp de 30 de ani, i-au fost transplantate celule producatoare de insulina din pancreasul unor donatori decedati. "De 30 de ani, niciodata nu m-am mai simtit atat de bine. A trebuit sa ma ciupesc pentru a ma convinge ca nu visez", a declarat Richard Lane. Alti doi pacienti britanici au fost tratati cu aceeasi metoda, insa, pana in prezent, acestia inca mai au nevoie de insulina. Problemele pot insa aparea pe termen lung, din cauza fenomenului de respingere a acestor "fabrici de insulina", printr-un mecanism similar respingerii grefelor de organ. Pentru a reduce acest risc, pacientul care abia a scapat de injectia cu insulina trebuie sa faca tratament cu imunosupresoare pe tot restul vietii. Deoarece la obtinerea celulelor pentru transplant s-au folosit organe recoltate de la mai multi donatori-cadavru, reactia de respingere e mai puternica decat in cazul unui transplant clasic, rinichi-pancreas, cand se foloseste un singur donator. Astfel, imunosupresia trebuie sa fie mai puternica, avand si efecte adverse pe masura.
Dupa ce a functionat la soricioaice,
Vaccinul impotriva cancerului la san, testat pe oameni
Cercetatorii americani au creat un vaccin impotriva cancerului la san, pe care vor ca, in curand, sa-l testeze si pe oameni. Oamenii de stiinta sustin ca vaccinul ajuta sistemul imunitar sa identifice celulele canceroase "urmarind" o proteina prezenta in 80 la suta dintre acestea. Vaccinul contine copii ale unor secvente de ADN ale proteinei numite mamoglobina-A. La soarecii de laborator, un vaccin similar a determinat stoparea cresterii tumorilor si apoi reducerea lor in dimensiuni. "Am folosit ADN-ul proteinei respective pentru ca sistemul imunitar sa o recunoasca ca fiind straina. Consecinta a fost ca limfocitele T s-au inmultit si au atacat tumorile care contineau aceasta mamoglobina-A. Succesul testelor pe soareci ne-a determinat sa incercam testarea acestui vaccin si pe oameni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite