Turismul medical, necesitate sau lux?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Doar anul trecut, aproximativ 10.000 de români au ales să se trateze în străinătate. În 80% din cazuri, persoanele care au apelat la servicii medicale peste hotare au avut nevoie de intervenţii chirurgicale sau de investigaţii în regim de urgenţă.

Pentru persoanele care doresc să îmbine utilul cu plăcutul, turismul medical le oferă, prin definiţie, pe ambele: servicii medicale în cadrul unei minivacanţe all-inclusive. Cei care doresc un pachet complet de investigaţii pot beneficia de el într-un decor nou, la preţuri mai mari, egale sau mai mici decât cele din propria ţară.

Totuşi, majoritatea românilor care apelează la firmele de turism medical fac acest lucru pentru că au nevoie de intervenţii chirurgicale majore sau de investigaţii în regim de urgenţă. Pentru unii, tratamentul în străinătate reprezintă ultima şansă la viaţă, iar pentru alţii, siguranţa că vor beneficia de servicii de calitate, chiar şi cu costuri mai mari.

„Punem mare accent pe pachetele care includ investigaţii medicale, mai exact o scanare completă a functionalităţii organelor. Românii sunt din ce în ce mai bolnavi şi, din păcate, apelează la noi de obicei atunci când este prea târziu sau se mai poate face puţin", ne spune Răzvan Nacea, managing director la Seytour Medical
Tourism şi www.turism-medical.eu. 

Pachete complete de servicii

Persoanele interesate de servicii medicale în afara ţării pot obţine informaţii de la firmele specializate, în funcţie de nevoile proprii. Astfel, ele pot solicita consultanţă în ceea ce priveşte ţara în care pot călători, spitalele disponibile, specializările medicale şi tratamentele sau investigaţiile pe care le pot face. În plus, aceste firme se ocupă de formalităţi precum procurarea paşaportului, a biletului de avion, asigurarea cazării, a transferurilor de la aeroport la hotel şi la clinică, precum şi punerea în contact cu o persoană vorbitoare a limbii solicitantului, dacă este nevoie de acest lucru.

De asemenea, ele pot intermedia relaţia cu banca sau cu alte posibile surse de finanţare a deplasării. Potrivit reprezentanţilor industriei, printre ţările cele mai vizitate de români se numără Austria, Ungaria, Israel şi Turcia.

Ofertele variază de la pachete de spa şi relaxare în Turcia, la preţul de 500 de euro, la pachete de investigaţii complete în clinici private din Austria, la preţul de 1.500 de euro. Tarifele acoperă preţul biletului de avion şi servicii all-inclusive. Oricum, potrivit managerului Seytour, „a vinde un pachet de tratament în străinătate unor români bolnavi nu se compară cu a vinde un pachet all-inclusive de şapte zile în Turcia sau cu o croazieră de lux pe Mediterana".

Preţuri comparabile cu cele din România, dar calitate superioară a serviciilor oferă Turcia, potrivit reprezentanţilor Medical Insight, societate de consultanţă în domeniul serviciilor medicale care a lansat primul portal în limba română cu informaţii despre spitalele din afara ţării, www.healthtravel.ro.

„Printre cele mai vândute pachete medicale în Turcia sunt cele ce vizează intervenţii chirurgicale oftalmologice. Costul pentru o operaţie de miopie cu ajutorul laserului într-un spital de top din Istanbul, biletul de avion, transferurile în oraş şi cazarea la un hotel de 4 sau de 5 stele echivalează cu preţul intervenţiei într-una dintre clinicile private din Bucureşti", menţionează Adriana Sîrbu, director general Medical Insight. În funcţie de spital, preţul pachetului începe de la 1.000 de euro şi nu necesită decât un weekend în afara ţării.

"Costul pentru o operaţie de miopie cu laser în Istanbul echivalează cu preţul intervenţiei la Bucureşti.''
Adriana Sîrbu
director general Medical Insight

Şi străinii se tratează în România

Potrivit estimărilor companiei Seytour, din cei două milioane de turişti străini care ne vizitează ţara anual, aproape 3% vin din motive medicale. Majoritatea urmăresc serviciile de chirurgie estetică şi plastică, de stomatologie şi de oftalmologie. „Străinii plătesc cu aproximativ 40% mai puţin decât ar plăti în ţara lor pentru acest tip de servicii, iar tarifele includ cazarea şi transferul de la aeroport la hotel şi la clinică", explică Răzvan Nacea, Managing Director Seytour. Anual, 6 milioane de americani aleg să se trateze în afara ţării lor, astfel că potenţialul este uriaş.

Tratament parţial gratuit în ţările Uniunii Europene

Pe 19 ianuarie, Parlamentul European a adoptat o directivă privind drepturile pacienţilor la tratament transfrontalier. Potrivit acesteia, orice persoană asigurată poate beneficia de servicii medicale în ţările membre ale Uniunii Europene, urmând să-şi recupereze parţial cheltuielile de la statul de care aparţine. Statul rambursează contravaloarea tratamentului din propria ţară, diferenţa urmând să fie suportată de către pacient. În plus, pentru tratamentele care presupun spitalizare, solicitantul are nevoie de o autorizaţie prealabilă din partea statului.

Directiva prevede şi înfiinţarea unui sistem de comunicare între statele membre şi a unor centre de contact naţional care să ofere informaţii privind cele mai bune opţiuni de tratament în UE, în funcţie de problema de sănătate. În acest fel, românii vor putea avea acces la tratamente de ultimă oră, în centre care s-au specializat în domeniul respectiv. 

Accesul la asistenţa medicală transfrontalieră, în prezent

Cardul european

- Cum îl putem obţine: se completează un formular tipizat, se semnează şi se depune în original la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu o copie după actul de identitate şi dovada calităţii de asigurat pe ultimii cinci ani. Se eliberează în şapte zile lucrătoare şi este valabil timp de şase luni în orice ţară din UE.

- Servicii incluse: acoperă în totalitate tratamentele medicale neplanificate din străinătate, cu condiţia ca acestea să fie accesibile gratuit rezidenţilor din ţările respective. Nu poate fi folosit pentru servicii medicale care depăşesc ceea ce este strict necesar din punct de vedere medical pe timpul şederii în ţara respectivă.

Formularul E 112

- Cum îl putem obţine: formularul este emis persoanelor care au nevoie de un tratament, însă nu poate fi acordat în timp util în România. De asemenea, poate fi emis în situaţia schimbării reşedinţei pe teritoriul unui alt stat membru UE. Pentru a fi eliberat, sunt necesare: o cerere, o copie după actul de identitate, dovada calităţii de asigurat, dosarul medical, confirmare scrisă din partea unităţii sanitare unde urmează să se facă tratamentul.

- Servicii incluse: tratamente care nu pot fi acordate în intervalul de timp necesar în România, costurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite