Tumorile se pot vedea la ecografia abdominală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această investigaţie este nedureroasă şi nu foloseşte radiaţii, de aceea poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Pentru o bună vizualizare a organelor, ecografia abdominală se face pe nemâncate şi cu vezica plină. Medicii recomandă efectuarea anuală a acestei analize.

Ecografia abdominală nu are contraindicaţii, făcând parte din analizele de rutină pentru investigarea stării organelor interne. „Această metodă este utilă pentru examinarea organelor din abdomen (ficat, pancreas, colecist, rinichi, splină) şi pelvis (vezica urinară, uter, ovare, prostată)", explică medicul specialist în medicină generală Camelia Marton, cu specializare în ecografie generală de la clinica Medlife din Bucureşti.

Specialiştii recomandă efectuarea acestei ecografii anual sau chiar de două ori pe an. Astfel, se pot depista în stadiu incipient boli grave, precum cancerul renal. Tratarea în această fază a tumorilor poate creşte rata de vindecare cu până la 70 la sută.

De asemenea, ecografia abdominală este recomandată şi pentru verificarea stării rinichilor după un transplant, pentru ghidarea acului în cadrul unor proceduri medicale (biopsie, amniocenteză) sau în cazul unui traumatism, pentru evaluarea posibilelor complicaţii apărute la organele interne. În unele cazuri, ecografia poate fi suficientă pentru stabilirea diagnosticului, alteori este nevoie de examinări suplimentare.

Detectează şi „ficatul gras"

Steatoza hepatică (sau „ficatul gras"), încărcarea ficatului cu grăsimi acumulate din alimentaţie, este una dintre afecţiunile care pot fi depistate cu ajutorul ecografiei abdominale. La nivelul acestui organ, mai pot fi puse în evidenţă tumorile benigne sau maligne, chisturile, calcificările şi hemangioamele (acumulare de vase de sânge).

Splina mărită, pietrele la rinichi, chisturile renale, colecistita (inflamaţie a veziculei biliare), pancreatita acută sau cronică şi prezenţa de lichid în cavitatea abdominală sunt alte complicaţii vizualizate la acest tip de ecografie. De asemenea, se pot aprecia forma, dimensiunea şi structura majorităţii organelor abdominale sau pelviene.

Depistează anevrismul de aortă

Cu ajutorul examinării ecografice se poate descoperi şi anevrismul de aortă abdominală. Această complicaţie reprezintă dilatarea excesivă a diametrului aortei (de obicei, peste 4 cm), cea mai mare arteră din corp.

Anevrismul de aortă abdominală apare mai frecvent la bărbaţii cu vârste de peste 60 de ani, în special la cei cu hipertensiune arterială, la fumători şi la obezi.

De multe ori, anevrismul de aortă abdominală nu are simptome, dar în unele cazuri apar constipaţia, durerea abdominală sau lombară, date de compresia anevrismului asupra organelor vecine. În urma depistării la ecografia abdominală a anevrismului de aortă, este nevoie de investigaţii suplimentare, precum ecografia Doppler (care aduce informaţii despre fluxul de sânge prin artere şi vene), tomografia computerizată cu substanţă de contrast şi imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM).

Apreciază vârsta sarcinii

Ecografia abdominală este folosită frecvent în obstetrică şi în ginecologie. Pot fi vizualizate uşor uterul şi ovarele, evidenţiindu-se chisturile şi fibroamele. Ecografia abdominală depistează sarcina, inclusiv pe cea multiplă şi estimează vârsta fătului.

În sarcină sunt necesare trei ecografii, în fiecare trimestru de sarcină, în ultimele două, această investigaţie ajutând la aprecierea dimensiunii şi poziţiei fătului şi la detectarea unor malformaţii, precum cele cardiace.

Necesită pregătire prealabilă

Pentru vizualizarea organelor pelviene este necesară respectarea unor măsuri. „Este important ca examinarea să se efectueze cu vezica urinară plină. O altă recomandare ar fi ca persoana respectivă să nu mănânce cu aproximativ şase ore înaintea ecografiei, pentru a nu se produce dilatarea intestinului sau prezenţa de gaze în colon.

În caz de obezitate sau de balonare se administrează cărbune medicinal, iar în caz de constipaţie se vor lua laxative sau se fac clisme evacuatorii", recomandă medicul Camelia Marton. Una dintre limitele ecografiei abdominale este imposibilitatea vizualizării structurilor mai mici de 3 mm. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite