Tulburările mintale, tot mai frecvente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape o treime din populaţia României prezintă sau va prezenta la un moment dat în viaţă o tulburare mintală, conform ultimelor statistici.

Potrivit specialiştilor

din domeniu, o mare parte din bolile mintale afectează tinerii, debutând, în general, în jurul vârstei de 25-30 de ani.

Cu toate că numărul persoanelor afectate de o formă mai mult sau mai puţin severă a afecţiunilor psihice este destul de mare, această specialitate nu dispune de fonduri suficiente.

„Bugetul alocat acestei specialităţi medicale este sub 2 la sută, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană se situează în jur de 6 la sută", subliniază psihologul Mugur Ciumăgeanu, din cadrul Asociaţiei Române de Psihiatrie Comunitară (ARPC).

Diagnosticarea, o problemă

O mare parte dintre persoanele care suferă de tulburări psihice fie nu sunt diagnosticate corect, fie, pur şi simplu, rămân nedepistate. „Unul dintre motive este faptul că bolnavii nu ajung la medicul psihiatru, deoarece le e teamă de stigmatizare, o problemă majoră în ţara noastră", explică medicul psihiatru Radu Teodorescu, preşedintele ARPC.

Un alt motiv este că, deşi simptomele sunt evidente în cazul anumitor boli, unii medici le trec cu vederea. Aşa se întâmplă în cazul tulburărilor bipolare, în cazul cărora 49 la sută din pacienţi rămân nediagnosticaţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite