Tu eşti pregătit pentru costumul de baie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vara, se „reactivează” complexele legate de siluetă şi de celulită
Vara, se „reactivează” complexele legate de siluetă şi de celulită

Când vine vara, ni se „reactivează” complexele legate de siluetă şi de celulită, date uitării peste iarnă. Din lipsă de timp sau de dispoziţie, amânăm să luăm măsuri din vreme, cum ar trebui. Dacă situaţia nu este gravă, îţi poţi remodela rapid silueta prin procedurile moderne din saloanele specializate şi prin metode pe care le poţi practica acasă.

Dacă mai ai puţin timp la dispoziţie până la concediul de vară, poţi lua în calcul metodele moderne de remodelare corporală şi de atenuare a celulitei, care nu necesită mult efort din partea ta (cu excepţia celui financiar) şi care au efecte vizibile destul de rapid. În cabinetele de întreţinere corporală vei găsi aparate care distrug ţesutul adipos şi care te scapă de aspectul de coajă de portocală cu disconfort minim.

Radiofrecvenţă

Una dintre cele mai noi proceduri în materie de remodelare corporală este radiofrecvenţa, cu care se poate atenua celulita, diminua circumferinţa abdomenului şi coapselor şi tonifia pielea care şi-a pierdut elasticitatea. Undele de radiofrecvenţă sunt aplicate pe piele cu ajutorul unei sonde similare celei a ecografului. Ele cresc temperatura în structurile profunde ale pielii până la 60-65 de grade Celsius, în timp ce epiderma, stratul superficial al ţesutului cutanat, ajunge la cel mult 42 de grade Celsius. Sub efectul căldurii, fibrele de colagen se contractă, determinând o creştere a tonusului pielii, iar celulele adipoase se micşorează. Prin radiofrecvenţă se stimulează totodată producerea de colagen nou. Senzaţia descrisă de cei care au făcut radiofrecvenţă este de masaj cald. Este nevoie de patru-opt şedinţe pentru ca efectele să fie vizibile. Radiofrecvenţa poate fi utilizată pentru orice zonă a corpului în care există grăsime sau în care pielea este lăsată, inclusiv pentru gât şi pentru faţă.

Ultrasunete

Presiunea pe care o generează ultrasunetele de joasă frecvenţă dezintegrează celulele adipoase, fără a leza în vreun fel ţesuturile înconjurătoare. Procedura de remodelare care foloseşte acest tip de ultrasunete se numeşte cavitaţie şi este considerată de unii specialişti drept cea mai bună alternativă la bisturiu. Undele sunt similare celor utilizate în cadrul ecografiilor, dar cu deosebirea că pătrund cu câţiva milimetri mai în profunzime, în grăsimea subcutanată. Această terapie, nedureroasă, este indicată celor care au celulită sau ţesut gras pe abdomen, coapse, braţe, gambe etc. În centrele de întreţinere corporală, ultrasunetele mai sunt utilizate pentru estomparea cearcănelor, ridurilor şi vergeturilor. Senzaţia pe care persoanele în cauză o resimt în timpul terapiei cu ultrasunete este de căldură locală.

Cu ajutorul electrostimulării, putem scăpa de burtică mult mai comod decât făcând abdomene



Electrostimulare

Pentru cei care nu îndrăgesc prea tare exerciţii­le fizice, această procedură este o soluţie comodă prin care se poate „topi" grăsimea şi păstra tonusul muscular. Electrozii aplicaţi pe fibrele musculare din zonele cu celulită şi cu ţesut adipos emit microcurenţi care „lucrează" muşchii, stimulându-i să utilizeze grăsimea din jur ca sursă de energie. Electrostimularea este ideală pentru tonifierea segmentelor de corp de pe care nu reuşeşti să dai jos cu uşurinţă grăsimea: coapse, abdomen şi fese. Intensitatea curentului electric se reglează în funcţie de sensibilitatea fiecărei persoane. Se începe cu o intensitate mai mică la prima şedinţă şi se creşte gradat, pe măsură ce musculatura se obişnuieşte cu stimularea electrică. Şi sânii pot fi tonifiaţi prin această procedură.

Pătura electrică, o altă opţiune

Remodelarea corporală se poate face cu împachetări cu diverse creme şi cu substanţe ce îmbunătăţesc circulaţia şi facilizează drenajul limfatic, aşa cum sunt ardeiul iute şi parafina. Eficiente sunt şi împachetările care se realizează în termocuvertă, o pătură electrică ce se înfăşoară în jurul abdomenului, feselor şi coapselor. Grăsimile sunt „topite" prin efectul de saună pe care-l are termocuverta. Această procedură nu este indicată însă persoanelor care au fragilitate capilară, deoarece căldura degajată de pătură poate favoriza spargerea vaselor. Alternativa pentru ele sunt împachetările la rece.

Masaj

Masajul anticelulitic poate fi realizat de un terapeut specializat ori cu diverse aparate, care pot fi utilizate acasă (unele având şi infraroşii, care stimulează drenajul limfatic, potrivit producătorilor) ori în saloanele de întreţinere corporală. O variantă de masaj anticelulitic este cel cu vacuum, care, prin mecanismul de aspiraţie, „sparge" nodulii de celulită şi restabileşte circulaţia sangvină şi limfatică, accelerând metabolizarea grăsimii. Cea mai performantă tehnologie care se găseşte în cabinetele româneşti o reprezintă DermoCell, care combină vacuumul cu ultrasunetele şi cu mezoterapia virtuală, o formă de masaj cu ajutorul căruia substanţele aplicate ulterior pe piele sunt mai bine absorbite.

Cu ajutorul  electrostimulării, putem scăpa de burtică mult mai comod decât făcând abdomene

Injecţii în piele contra celulitei

Nu este o procedură nouă la noi, dar s-a dovedit una dintre cele mai eficiente pentru pielea cu aspect de coajă de portocală. Este vorba despre mezoterapie, care presupune injectarea unui cocteil de substanţe (vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, extracte de plante, medicamente) în stratul mijlociu al pielii (mezoderm), cu scopul de a distruge celulele adipoase. Injecţiile nu sunt dureroase, pentru că acul nu se introduce în profunzimea pielii. Procedura se realizează în cabinetele medicale şi în unele saloane de întreţinere corporală. În funcţie de zona care se tratează, pot fi necesare între cinci şi zece şedinţe de mezoterapie pentru rezultate vizibile.

Grăsimea, «arsă» cu infraroşii

O alternativă modernă la saună, tunelul cu infraroşii prezintă avantajul că elimină mai multe grăsimi prin transpiraţie. Razele cu infraroşii pătrund în structurile pielii şi acţio­nează direct asupra celulelor grase, ceea ce face ca disconfortul termic să fie mult mai redus în comparaţie cu cel de la clasica saună. La tunelul cu infraroşii, care acoperă corpul până la nivelul pieptului, se poate reduce ţesutul adipos de pe abdomen, fese şi de pe coapse. Pentru rezultate mai bune, procedura este asociată de cele mai multe ori cu împachetări cu creme cu efect de încălzire, al căror efect este amplificat de infraroşii.

Specialistul nostru

Luciana Stanciu
specialist estetician

În procesul de remodelare corporală, sauna este recomandată datorită efectului său de accelerare a metabolismului, prin care se stimulează arderea caloriilor. Un alt beneficiu al saunei este acela de eliminare a toxinelor din organism, iar detoxifierea pe care o realizează susţine efortul de eliminare a kilogramelor în plus. Se poate recurge la trei tipuri de saună. Una este sauna finlandeză, uscată, al cărei efect se face simţit după cinci minute de utilizare, printr-o transpiraţie puternică. La un interval de 7-10 minute se recomandă duşuri reci sau frecţie cu gheaţă. Sauna cu infraroşii, un alt tip de saună, are avantajul umidităţii scăzute. Baia turcească sau hamam, cum mai este numită, presupune nu doar o baie cu aburi, ci şi un masaj cald pe zona de mozaic, întrerupt de băi cu apă rece ca gheaţa, care stimulează, de asemenea, metabolismul.

Prudenţă

Toate procedurile de remodelare au contraindicaţii! Consultă un medic înainte de a le aplica.

Adaptează tratamentul tipului de celulită

Înainte de a încerca să atenuezi celulita, este foarte important să afli de ce tip este cea pe care o ai: fibroasă, edematoasă sau mixtă. De această informaţie, pe care doar un medic dermatolog ţi-o poate oferi în urma unei consultaţii, depinde eficienţa tratamentelor. Altfel, rişti ca efortul de a o elimina să fie în zadar.

Cea fibroasă nu se atenuează vizibil cu creme

Celulita fibroasă este cea mai păcătoasă, pentru că ţesutul adipos este mai dens şi schimburile celulare nu se mai produc în condiţii optime, iar tratamentele nu pot decât să o atenueze. Acest tip de celulită, care apare de regulă la vârste mai înaintate, poate fi identificată destul de uşor la palpare, deoarece se prezintă sub forma unor noduli duri, compacţi, ce pot ajunge la dimensiuni mari. Masajul anticelulitic este dureros în cazul persoanelor care au celulită fibroasă şi este eficient doar dacă se efectuează în mod constant, pe o perioadă mai îndelungată. Nu acelaşi lucru se poate spune despre cremele anticelulitice şi despre împachetări. Ele nu pot „sparge" nodulii duri de grăsime şi nu asigură o circulaţie locală suficient de bună încât grăsimea să fie metabolizată. Pentru a dezintegra nodulii celulitici, sunt necesare terapii mai agresive, precum mezoterapia, vacuumul, radiofrecvenţa sau ultrasunetele.

Cea edematoasă se drenează

Acest tip de celulită este cau­zat de proasta circulaţie a limfei, care provoacă  retenţie de lichide. Acesta este motivul pentru care celulita edematoasă este mai moale la atingere şi „tremură" atunci când ne deplasăm. Ea este întâlnită în general la persoanele de vârste mai tinere şi se atenuează mai uşor, inclusiv prin metode pe care le putem aplica acasă. În cazul ei, este foarte eficient drenajul limfatic, care facilitează reabsorbţia fluidelor interstiţiale. Pentru ca masajul să aibă rezultate mai bune, se pot folosi uleiuri esenţiale şi creme speciale.

Dacă ai celulită, foloseşte la fiecare duş o mănuşă de masaj

Dacă ai celulită,  foloseşte la fiecare  duş o mănuşă  de masaj

Dintre produsele care se găsesc la ora actuală pe piaţă, poţi alege între serul anticelulită cu cafeină, ulei organic de soia şi cu ulei esenţial de mentă Body Focus de la The Body Shop (1), preţ: 59 lei, crema anticelulitică cu Myriceline (ingredient ce elimină grăsimile acumulate), extract de ceai verde şi cu unt de shea Herbosophy (2), preţ: 36,9 lei, uleiul de masaj anticelulitic cu ceai verde şi cu piper roşu Body Shape de la Apivita (3), preţ: 103,2 lei, şi crema Offensive Cellulite de la Elancyl (4), ce are în compoziţie cafeină, piper de Sichuan şi iederă, preţ: 128,5 lei. Trebuie să aplici aceste creme prin masaj. Te poţi ajuta de o mănuşă de masaj sau de un dispozitiv precum cel de la The Body Shop (5), preţ: 42 lei.

Eficienţă zero în lipsa dietei

Nici chiar metodele de remodelare corporală de ultimă generaţie nu fac minuni dacă nu urmezi o dietă în paralel cu acestea. Nu este necesar şi nici recomandat un regim restrictiv, de înfometare, ci unul care să excludă băuturile carbogazoase şi să limiteze dulciurile rafinate, grăsimile saturate (din carnea roşie în principal), prăjelile, mezelurile, aditivii alimentari, alcoolul şi sarea. Toate acestea favorizează şi întreţin inflamaţiile din corp, care declanşează celulita. Foarte importantă este hidratarea în procesul de remodelare corporală, pentru că ea stimulează procesele metabolice, deci „arderea" grăsimilor.

Ce exerciţii fizice sunt indicate

Solicitantele abdomene şi banalele genuflexiuni sunt cele mai bune tipuri de exerciţii fizice care ne ajută să scăpăm de ţesutul gras de pe abdomen şi de celulita de pe coapse. Pe lângă acestea, mai poţi încerca:

- Stând în şezut, ridică simultan picioarele şi trunchiul la 45 de grade faţă de sol, cu braţele înainte. Rămâi trei secunde în această poziţie. Efectuează câte 20 de repetări, în două serii.

- Stând în genunchi, cu palmele pe podea, cu spatele drept, ridică de 15 ori unul dintre picioare, cu talpa spre plafon. Exerciţiul este bun
pentru coapse şi fese. Repetă cu celălalt picior. 

- Stând întins pe spate, ridică picioarele „în lumânare" şi pedalează în aer de 50 de ori. Cu acest exerciţiu, îţi vei tonifia musculatura coapselor şi
pe cea a feselor.

Specialistul nostru

Dr. Oana Clătici
medic specialist dermatolog Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti

Apariţia celulitei trebuie să reprezinte un avertisment că este timpul să ne schimbăm modul de viaţă, alimentaţia şi să facem exerciţii fizice. Contrar unor idei, această problemă nu se întâlneşte neapărat la persoanele supraponderale, ci şi la cele care au o greutate normală. 8 din 10 femei au celulită. Celulita edematoasă apare mai frecvent la persoanele care au insuficienţă venoasă cronică, varice şi dilataţii ale vaselor. Cel de-al doilea tip de celulită, fibroasă, are de obicei cauze genetice, dar apare şi în urma unor variaţii bruşte de greutate sau din cauza tulburărilor hormonale. Persoanele care au celulită fibroasă sunt de regulă corpolente. Celulita edematoasă este moale la palpare, iar pielea tremură când persoana în cauză se mişcă, pe când cea fibroasă are o consistenţă tare, prezentându-se sub forma unor macro- şi micronoduli.

Natural

Ceaiul verde, tinctura de iederă şi uleiul de arnică sunt cele mai bune remedii contra celulitei.



Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite