Trei boli depistate prin testul de salivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În viitor, testul de salivă ar putea înlocui analizele de sânge
În viitor, testul de salivă ar putea înlocui analizele de sânge

Predispoziţia către cancer, diabet sau către boli de inimă poate fi stabilită printr-o simplă măsurare a pH-ului din gură. Specialiştii spun că, deşi metoda este încă nouă, pentru a se putea stabili cu certitudine un diagnostic, precizia testelor de salivă deja utilizate este foarte mare.

Cercetătorii americani au descoperit că saliva conţine peste o mie de proteine diferite, cu ajutorul cărora pot fi identificate o multitudine de boli cronice.

„Testul de salivă este o metodă de diagnostic relativ nouă în unele domenii medicale. Acesta este foarte uşor de efectuat şi ar putea înlocui în viitor analizele de sânge, fiind similar testului de sarcină. Astfel, se prelevează salivă din interiorul cavităţii bucale şi se aplică apoi pe tester, care va indica prezenţa sau absenţa unei patologii.

Testul se face atunci când există suspiciunea unei anumite afecţiuni în urma consultului medical, dar poate fi folosit şi ca test de screening (preventiv) pentru anumite patologii precum cancerul", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

1 Atacul de cord. Proteinele ce se găsesc în salivă sunt un indiciu pentru un potenţial atac de cord, arată un studiu realizat la Universitatea din Texas, SUA. Potrivit cercetătorilor, testul de salivă este o metodă rapidă de a afla dacă o persoană tocmai a suferit un infarct sau dacă se va confrunta cu o astfel de problemă în viitorul apropiat.

2 Cancerul. Studii recente au demonstrat că testul de salivă poate detecta cancerul cavităţii bucale sau poate indica riscul de a dezvolta cancer mamar, colorectal sau pancreatic.

De asemenea, printre proteinele care se găsesc în sânge şi în salivă se numără şi cele care joacă un rol important în depistarea diabetului, dar şi în diagnosticarea unor tulburări neurologice precum maladia Alzheimer, Huntington sau boala Parkinson.

3 Bolile degenerative. Specialiştii spun că toate bolile degenerative, inclusiv osteoporoza, artrita, calculii renali şi biliari, dar şi cariile dentare sunt asociate cu un exces de aciditate în organism. Prin urmare, măsurarea pH-ului din salivă este o metodă simplă de a diagnostica aceste boli.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite