Trei viruşi gripali în această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat trei tulpini de virus, care au fost deja incluse în vaccinul antrigripal pentru sezonul 2008-2009. Sinuzitele şi bronşitele sunt cele mai frecvente afecţiuni.

Cei mai expuşi îmbolnăvirii sunt copiii, bătrânii şi cei care locuiesc în zonele poluate. 

Infecţiile respiratorii sunt favorizate de variaţiile mari de temperatură, dar şi de mediul plin de noxe, cum este cel din oraşele mari. Poluarea provoacă o afectare a plămânilor, care devin mai sensibili în faţa infecţiilor.

“Fumatul activ şi pasiv reprezintă o altă cauză de lezare pulmonară”, a precizat medicul Laurenţiu Luca, coordonatorul centrelor de sănătate PULS din Capitală. El a adăugat că în aceste zile răcoroase tot mai mulţi oameni au tendinţa să-şi încălzească locuinţa.

Faptul că între temperatura din casă şi cea exterioară există o diferenţă mare duce la o creştere a vulnerabilităţii în faţa infecţiilor respiratorii”, a adăugat dr. Luca. Acesta recomandă ca temperatura din locuinţe sau din birouri să nu depăşească 21 de grade Celsius. Oboseala cronică şi stresul contribuie şi ele la scăderea imunităţii organismului. 

Activitatea fizică joacă şi ea un rol important în călirea organismului. Ideal ar fi să se practice zilnic gimnastica de înviorare şi să nu se treacă cu vederea peste plimbarea de seară.

Tulpină nouă izolată în Australia

Vaccinul antigripal reprezintă o altă cale de imunizare a organismului. Pentru această iarnă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat trei tulpini de virus, care au fost deja incluse în vaccinul antrigripal pentru sezonul 2008-2009.
Una dintre ele este cu totul nouă: este vorba despre virusul H3N2, izolat în Australia. Cei care vor să se imunizeze pot cumpăra vaccinul din farmacii, la un preţ de aproximativ 30 de lei. Tot din farmacii mai pot fi procurate şi vitaminele, la preţuri cuprinse între 20 şi 100 de lei flaconul.

Merele verzi, bogate în vitamina C

În pofida opiniei populare, pilulele de vitamina C nu conţin mai multă vitamină decât merele verzi, de exemplu. Însă nu trebuie exagerat cu consumul de mere. Important este să mâncăm cât mai multe fructe variate şi să avem o nutriţie bună, adică să consumăm proteine de calitate. Acestea provin din carne, lapte şi ouă.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite