Tratarea bolilor pulmonare la bebeluşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medicament inovator este folosit în pediatrie pentru combaterea infecţiilor respiratorii. Bolile pulmonare precum bronşiolitele şi pneumoniile, cauzate de virusul sinciţial respirator, duc la îmbolnăvirea, pe timpul iernii, a nou-născuţilor prematur.

Afecţiunile nou-născuţilor reprezintă o adevărată problemă, în situaţia în care ţara noastră deţine cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Europa.

Anul trecut, din totalul de 214.728 de nou-născuţi, 9.831 au fost prematuri, supuşi riscului dezvoltării anumitor afecţiuni. Bebeluşii născuţi prematur sunt cei mai expuşi infectării cu Virusul Sinciţial Respirator (VSR) deoarece au plămânii subdezvoltaţi şi un nivel scăzut al anticorpilor.

Virus mai periculos decât gripa

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este vorba despre o boală care afectează aproximativ 460.000 de copii cu vârste sub cinci ani. La nivel mondial, virusul sinciţial respirator este principala cauză de afecţiuni severe ale căilor respiratorii la sugari şi copii.

Astfel, potrivit prof. dr. Adrian Streinu Cercel, de la Institutul National de Boli Infecţioase “Matei Balş”, 90 la sută din spitalizările pentru bronşiolită (o formă de bronşită apărută la copiii sub doi ani) şi 50 la sută din spitalizările pentru pneumonii, pe timp de iarnă, sunt cauzate de acest virus. De asemenea, studiile de specialitate indică o legătură între infecţia cu acest virus sinciţial în copilările şi problemele respiratorii apărute la adulţi.

Acesta este unul dintre motivele pentru care specialiştii avertizează că virusul sinciţial respirator este mai contagios şi mai periculos decât virusul gripal.

Un nou tratament

Potrivit cercetărilor, Synagis este un tratament nou ce  reduce în mod semnificativ numărul de spitalizări cauzate de VSR, cu 55% la copiii prematuri şi la cei cu boli pulmonare cronice şi cu 45% la copiii cu boli cardiace coronariene.

Acest medicament este primul anticorp monoclonal din lume folosit în pediatrie. El previne infecţiile respiratorii grave, determinate de VSR. Infecţiile cu acest virus apar în epidemii sezoniere, de aceea prima doză de Synagis este recomandată înainte de lunile octombrie-martie.

Substanţa activă conţinută de acest medicament, palivizumab, a fost concepută pentru a se ataşa de o proteină, pe suprafaţa infectată cu virusul sinciţial respirator. În acest fel, virusul nu mai poate intra în celulele organismului, în special în cele pulmonare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite