Tratamentul complet al glaucomului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanelor cu glaucom trebuie să li se monitorizeze permanent evoluţia bolii
Persoanelor cu glaucom trebuie să li se monitorizeze permanent evoluţia bolii

Circa 65 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această afecţiune, fiind a doua cauză de orbire. Terapia se stabileşte în funcţie de tipul glaucomului, spun specialiştii. Şi chiar dacă boala este ireversibilă, un tratament corect îi poate încetini evoluţia.

Într-o primă fază, glaucomul nu are simptome şi, de aceea, cele mai multe persoane constată că li se deteriorează vederea într-un stadiu avansat al bolii. Iar scăderea acuităţii vizuale cauzată de glaucom este ireversibilă, spun specialiştii. De aceea, ideal ar fi ca afecţiunea să fie depistată cât mai din timp, astfel încât să se poate lua măsuri pentru a-i încetini evoluţia. Recomandările actuale ale medicilor sunt ca orice persoană trecută de 40 de ani să facă anual un consult oftalmologic.

„Forma cea mai frecventă la adult este glaucomul cronic cu unghi deschis. În acest tip de glaucom, tratamentul iniţial este medicamentos, sub formă de picături. Scopul tratamentului este de a reduce presiunea intraoculară şi de a proteja astfel fibrele nervului optic. Tratamentul trebuie administrat permanent, toată viaţa", spune medicul oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti.

Terapie cu laser, dacă medicaţia nu dă rezultate

Persoanele depistate cu glaucom trebuie să ţină perma­nent legătura cu medicul pen­tru a monitoriza evoluţia bolii, fiind indicate controale medicale lunare sau la două-trei luni. Aceasta deoarece dacă tratamentul cu picături nu dă rezultatele scontate, trebuie schimbat sau trebuie asociat cu un alt tip de picături pentru a-i potenţa efectul.

În cazul în care afecţiunea progresează în ciuda terapiei, se poate recomanda tratamentul cu laser sau cel chirurgical (chirurgia filtrantă sau implantarea dispozitivelor de drenaj). O formă mai rară, dar severă de glaucom este cel acut (cu unghi închis), atunci când presiunea intraoculară are valori de două-trei ori mai crescute decât în mod normal.

„Acest tip de glaucom necesită internare. Astfel, se intervine mai întâi medicamentos, pentru a reduce tensiunea intraoculară. După aceea, se face obligatoriu terapia cu laser, atât la ochiul afectat, cât şi la celălalt ochi, în scop profilactic. Apoi, în momentul în care tensiunea intraoculară se încadrează cât de cât în limite normale, se intervine chirurgical", explică medicul primar oftalmolog Daniela Şelaru de la Spitalul Militar Central din Bucureşti.

Şi copiii pot fi afectaţi

Există situaţii când glaucomul apare la naştere sau în primii ani de viaţă. Potrivit medicului Adina Grigorescu, glaucomul congenital trebuie operat de urgenţă, intervenţia chirurgicală fiind cel mai eficient tratament în cazul copiilor care s-au născut cu această afecţiune. La copiii mai mari, tratamentul poate fi atât medicamentos, cât şi chirurgical, în funcţie de stadiul bolii.

"Există şi alte tipuri de glaucom, cum ar fi cel secundar, provocat de traumatisme sau de anumite afecţiuni, acesta tratându-se în funcţie de cauza determinantă.''
Adina Grigorescu medic specialist oftalmolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite