Tratamentul bolnavilor cronic, întârziat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La început de an, spitalele şi farmaciile se confruntă cu lipsa medicamentelor. Pacienţii pot solicita farmaciilor ca, în cazul în care un medicament nu există în stoc, să-l aducă în termen de 48 de ore.

La finalul anului 2010, în secţiile de pediatrie ale mai multor Institute Oncologice din ţară nu se mai găseau medicamentele necesare finalizării tratamentului chimioterapic al micuţilor cu cancer. Astfel, dacă părinţii nu reuşeau să facă rost de medicamentele respective, medicii nu puteau asigura continuitatea tratamentului şi efortul de până la momentul respectiv ar fi fost în zadar.

Această problemă nu există însă doar în cazul copiilor cu cancer, este valabilă pentru pacienţii de toate vârstele cu afecţiuni diverse. De altfel, „cu aceeaşi problemă ne confruntăm şi acum, la începutul unui nou an", atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România.

Sincope în terapia HIV/SIDA

O altă afecţiune care, din lipsa medicamentelor în spitale şi în farmacii, se confruntă cu sincope în tratament este HIV/SIDA. În anumite judeţe, precum Iaşi şi Brăila, bolnavii sunt nevoiţi să-şi întrerupă tratamentul de fiecare dată când medicamentele nu se mai găsesc.

În pauzele de tratament, virusul redevine puternic, ceea ce poate determina dezvoltarea rezistenţei la medicament. De altfel, mulţi dintre bolnavii infectaţi cu un astfel de virus se confruntă cu problema rezistenţei la tratamentele clasice. Iar aceştia au nevoie de tratamente mai scumpe.

Astfel, în timp ce un medicament clasic pentru HIV/SIDA costă lunar aproximativ 500 de euro, unul pentru un bolnav al cărui virus a dezvoltat rezistenţă poate ajunge până la 2.500 de euro.

Somarea farmaciilor, o soluţie

Potrivit preşedintelui COPAC, deşi anul de-abia a început, iar spitalele şi farmaciile ar trebui să aibă stocurile pline de medicamente, pacienţii cu boli cronice se confruntă cu o lipsă a tratamentelor. „Pe geamurile farmaciilor există deja afişe pe care scrie că unitatea respectivă nu şi-a primit banii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de 100 de zile sau chiar mai mult", precizează Cezar Irimia. Datoriile mari la distribuitorii de medicamente determină farmaciile să nu mai aducă tratamente, mai ales pe cele scumpe, cum sunt cele pentru cancer sau pentru HIV/SIDA.

„Ceea ce poate face un pacient care a primit o reţetă compensată pentru medicamentul de care are nevoie este să someze farmacia să-i aducă tratamentul respectiv", spune Cezar Irimia. Orice farmacie este obligată prin lege ca, în termen de 48 de ore, să onoreze orice reţetă. Altfel, unitatea respectivă riscă desfiinţarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. În cazul în care o farmacie refuză să aducă un medicament, bolnavul poate merge la CNAS cu probe şi cu martori, iar CNAS poate anula contractul cu farmacia.

În situaţia bolnavilor internaţi în spitale, nevoiţi să plătească pentru medicamente care în mod normal sunt compensate sau pentru materiale sanitare, ei pot cere rambursarea contravalorii cheltuielilor. „Rambursarea cheltuielilor reprezintă o obligaţie exclusiv a spitalelor, la cererea asiguraţilor", precizează Cristina Călinoiu, şeful biroului de relaţii publice din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite