Tratamentul astmului se face toată viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ajutorul sprayurilor inhalatoare, astmul poate fi ţinut sub control
Cu ajutorul sprayurilor inhalatoare, astmul poate fi ţinut sub control

\Astmaticii nu trebuie să renunţe la spray-urile de întreţinere, chiar dacă nu mai au crize. Inhalatoarele sunt ineficiente dacă sunt administrate incorect. Astmul bronşic nu se vindecă, dar poate fi controlat, tratamentul corect putând preveni apariţia crizelor.

Astmul bronşic este o boală inflamatorie cronică a cărei incidenţă este în creştere în ultimii ani, inclusiv la copii, mai ales din cauza poluării.

Toate persoanele care se confruntă cu dificultăţi respiratorii, cu respiraţie şuierătoare, cu episoade de tuse şi cu senzaţia de sufocare, manifestări care apar mai ales în timpul nopţii sau la primele ore ale dimineţii, trebuie să meargă cât mai repede la medic, pentru că aceste simptome ar putea anunţa prezenţa unui astm bronşic.

De asemenea, este necesar un consult medical pentru toţi cei care observă dificultăţi respiratorii în prezenţa unor alergeni precum praful, mucegaiul, unele substanţe chimice (vopsele, lacuri) sau după efort fizic.

Toţi cei care suferă de astm bronşic trebuie să respecte indicaţiile medicului referitoare la tratamentul de întreţinere şi, respectiv, de criză. Atât în monitorizarea de lungă durată a bolii, cât şi în crizele de astm, cel mai eficient tratament este cel inhalator. Acesta conţine doze mici de medicament care ajunge numai în bronhii.

Atenţie la administrarea spray-ului!

Din cauză că nu îşi administrează corect spray-ul, mulţi bolnavi cu astm bronşic cred că tratamentul inhalator este ineficient, de aceea îl neglijează.

„În astmul bronşic, tratamentul inhalator este cel mai bun, cu condiţia să fie administrat corect, la indicaţia medicului specialist", afirmă Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Există mai multe tipuri de dispozitive inhalatorii, medicul recomandându-le ţinând cont de particularităţile fiecărui caz.

„Cele mai simple inhalatoare, cele cu aerosoli dozaţi, sunt şi cel mai greu de administrat, pentru că necesită o coordonare între momentul în care se respiră, cel în care se apasă pe flacon şi cel în care se inspiră adânc", afirmă medicul Ruxandra Ulmeanu. Chiar dacă nu mai au crize de astm, pacienţii trebuie să îşi administreze în continuare tratamentul de întreţinere. 

Când se poate reduce medicaţia

Dacă pacientul se prezintă la medic la scurt timp după declanşarea simptomelor de astm bronşic şi dacă se respectă terapia recomandată, astmul poate fi ţinut bine sub control.

„Dacă după trei luni se observă o ameliorare a simptomelor astmului, doctorul poate scădea doza de medicament", spune medicul Ruxandra Ulmeanu.

Se poate vorbi despre o astfel de ameliorare dacă pacientul nu mai oboseşte la efort, dacă nu mai are senzaţia de sufocare şi dacă respiră normal. Chiar şi după scăderea dozei de medicament, pacientul trebuie să revină periodic la control. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite