Tratamentul oncologic afectează fertilitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

spermatozoizilor", ne-a explicat prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucureşti. "Chiar dacă tratarea cancerului nu împiedică

spermatozoizilor", ne-a explicat prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucureşti. "Chiar dacă tratarea cancerului nu împiedică spermatogeneza, calitatea acesteia este mult diminuată", mai spune prof. dr. Dumitrache. În momentul în care se depistează cancer la bărbaţii tineri, medicii trebuie să-i avertizeze pe pacienţi despre riscurile asupra fertilităţii lor ulterioare tratamentului şi să-i informeze despre posibilitatea de a-şi conserva mostre de spermă până după vindecare. "Există un arsenal terapeutic imens împotriva cancerului ce permite vindecarea parţială şi chiar completă a pacientului. Conservarea spermei le dă posibilitatea reproducerii fără probleme la încheierea tratamentului", ne-a mai declarat prof. dr. Dumitrache.

Conservarea spermei - 150 de euro
Cercetătorii de la Institutul de Infertilitate din Valencia au decis să realizeze un studiu, după ce au observat că din ce în ce mai mulţi pacienţi veneau cu probleme de infertilitate din cauza substanţelor folosite în oncologie. Au analizat bazele de date adunate în 15 ani de activitate şi au descoperit că trei sferturi din bărbaţi nu mai pot avea copii după ce-şi tratează cancerul. La institutul spaniol, conservarea spermei costă între 90 şi 150 de euro pe an. Din păcate, în România nu există nici un institut de infertilitate, dar pacienţii pot apela la clinicile de fertilizare in vitro, care percep pentru crioconservare o taxă de aproximativ 150 de euro. Oamenii nu se înghesuie la porţile clinicilor de specialitate din motive financiare sau, pur şi simplu, pentru că nu au idee de posibilitatea conservării spermei.

"În momentul în care se depistează cancer la bărbaţii tineri, medicii trebuie să-i avertizeze pe pacienţi despre riscurile asupra fertilităţii şi să-i informeze despre posibilitatea de a-şi conserva mostre de spermă până după vindecare"
Prof. dr. Constantin Dumitrache

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite