Tratamentele pentru astm, risc de cancer de prostată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul bărbaţilor, medicamentele folosite pentru controlul astmului cresc riscul de apariţie a cancerului de prostată, se arată ­într-un studiu citat de publicaţia „Daily Mail“.

Pentru a ajunge la această concluzie, o echipă de oameni de ştiinţă din Melbourne, Australia, au studiat 12.000 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată şi au analizat antecedentele lor legate de astm pentru o perioadă de 13 ani.

Steroizii, substanţele incriminate

Rezultatele, apărute în publicaţia „Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention", au arătat că, în general, astmul creşte cu 25 la sută riscurile de tumori prostatice. Riscurile sunt şi mai mari în urma administrării medicamentelor. Astfel, în cazul bărbaţilor care folosesc bronhodilatatoare, riscurile de apariţie a cancerului de prostată ajung la 36 la sută. În schimb, cei care inhalează steroizi pentru a-şi ţine sub control crizele de astm prezintă cu 40 la sută mai multe riscuri să sufere de cancer de prostată comparativ cu bărbaţii care nu au astm.

Conform oamenilor de ştiinţă, persoanele cu astm bronşic sever şi care au nevoie frecvent de tratament cu comprimate sau cu injecţii cu steroizi prezintă cel mai mare risc de a dezvolta cancer de prostată, de 70 la sută. Cu toate acestea, specialiştii afirmă că sunt necesare studii aprofundate pentru a găsi o explicaţie şi îi sfătuiesc pe bărbaţii cu astm să nu-şi întrerupă tratamentul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite