Tratamentele naturiste pot fi nocive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul excesiv de ceaiuri poate avea efecte adverse
Consumul excesiv de ceaiuri poate avea efecte adverse

Furnicăturile de la nivelul degetelor pot apărea atunci când bem ceaiuri în exces. Plantele medicinale pot fi o alternativă eficientă la tratamentul medicamentos, dar nu trebuie folosite fără recomandarea unui specialist fitoterapeut.

Persoanele care folosesc remediile pe bază de plante medicinale ca metodă alternativă de tratament pe termen lung ar trebui să ceară în prealabil sfatul unui medic fitoterapeut.

"Plantele sunt adevărate medicamente şi de aceea este necesar ca un tratament de mai multe săptămâni să se facă doar sub supravegherea atentă a unui specialist. Cele mai multe plante pot avea efecte adverse atunci când sunt asociate cu medicamentele sau, în unele cazuri, pot chiar anula efectul substanţelor active ale acestora", explică medicul fitoterapeut Cristina Bogdan de la Centrul Medical Naturopathya Med.

Potrivit specialistului, orice tratament pe bază de plante nu ar trebui să dureze mai mult de trei săptămâni şi trebuie urmat, în mod obligatoriu, de zece zile de pauză până la următoarea cură. Ceaiul se bea la o temperatură de maximum 42 de grade Celsius, mai exact acesta nu ar trebui să fie nici prea fierbinte şi nici prea rece.

Excesul de sunătoare sensibilizează pielea

Doza zilnică de ceai nu trebuie să depăşească, în general, două- trei căni a câte 250 ml, ne sfătuiesc fitoterapeuţii. În situaţia în care se consumă mai mult, pielea poate deveni sensibilă la razele ultraviolete, iar la nivelul degetelor pot apărea furnicături. Una dintre plantele care dau astfel de simptome este sunătoarea care, în ultimii ani, este folosită tot mai des pentru tratarea depresiei şi unor boli digestive.

Menta poate distruge flora stomacală

Ceaiul de mentă este un remediu excelent în ameliorarea tulburărilor digestive. Pentru a evita efectele adverse, cura cu mentă nu trebuie să dureze mai mult de şapte zile, iar ceaiul trebuie băut doar dimineaţa, pe stomacul gol.

Menta reface flora microbiană, însă, atunci când este consumată în cantităţi mari şi pe perioade lungi de timp, o dată cu bacteriile "rele" sunt distruse şi cele "bune" care au rolul de a proteja stomacul.

De asemenea, menta este un foarte bun stimulent cerebral, însă, consumată în cantităţi mari, poate da dependenţă, ducând în timp la tulburări psihice. O altă plantă utilizată frecvent fără recomandarea medicului fitoterapeut este muşeţelul (romaniţa) care, la fel ca menta, este recomandat în tulburările digestive.

"O cură cu ceai de muşeţel nu trebuie să dureze mai mult de 10-15 zile, deoarece, folosit pe termen lung, poate da probleme cu stomacul, din cauză că distruge flora de la acest nivel", mai spune fitoterapeutul Cristina Bogdan.

Vâscul poate afecta respiraţia

Ceaiul de vâsc este frecvent folosit în tratamentele alternative, deoarece reglează nivelul tensiunii arteriale, ritmul bătăilor inimii şi combate celulele canceroase. Fitoterapeuţii atenţionează că nu este bine să se consume mai mult de 200 ml de ceai de vâsc pe zi, deoarece pot apărea stări de greaţă, vărsături, crampe musculare sau chiar probleme la nivelul aparatului respirator.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite